2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyolc meghökkentő sport a téli olimpiák történetéből

2022. február 15. 16:35 Múlt-kor

A világ sportrajongói minden negyedik évben izgatottan nézik a jól ismert téli olimpiai számok versenyeit, mint például a műkorcsolya vagy az alpesisí, vagy az olyan különlegességeket, mint a rövidpályás gyorskorcsolya vagy a curling. Az évek során azonban számos szokatlan és különös sport is helyet kapott bemutató sportágként a téli olimpiákon, sokszor a rendező országok hagyományos sportjai, amelyekben nem érmekért zajlott a verseny. Íme nyolc a legérdekesebb téli olimpiai sportok közül.

Két- és négylábúak

1. Síjöring

Nem minden sportoló érkezett két lábon a téli olimpiára. A svájci St. Moritz-ban rendezett 1928-as olimpián lovak is részt vettek: az alpesi pihenőhely befagyott tava a síjöring bemutatóversenyének adott helyet. A sport leginkább havon folytatott vízisíeléshez hasonlít, csak itt ló, kutya vagy más állat húzza a síelőket.

Skandináviában, ahonnan származik, fuvarozásra és katonai üzenetek továbbítására használták (a szó a norvég skikjøringből származik, ami szó szerint „sívezetést” jelent). A síjöring egyetlen olimpiai szereplésén hét olasz és svájci versenyző ragadta meg a fából készült lószerszámokhoz erősített kantárszárakat. Bár többször nem bukkant fel az olimpián, a különleges sport továbbra is jelen van Skandináviában, Svájcban és Amerika nyugati részén.

2. Szánhúzás

Patás kollégáik nyomában járva az 1932-es Lake Placid-i olimpián kutyák mérkőztek meg szánhúzóversenyekben. A szánhúzás a klondike-i aranyláz idején terjedt el széles körben Észak-Amerikában, és az 1932-es versenyzők mindegyike az Egyesült Államokból vagy Kanadából érkezett. Köztük volt Eva Seeley, az egyetlen nő az olimpián, aki nem korcsolyázásban versenyzett, illetve az 55 éves Leonhard Seppala, az 1925-ös szérumfutam hőse, amely egy diftériajárvány megakadályozására szállított ellenszérumot az alaszkai Nome-ba a tél közepén. A versenyzők hét kutyából álló fogatokkal teljesítették a 25 kilométeres távot két egymást követő napon. Mindkét nap a kanadai Emil St. Goddard volt a leggyorsabb, majdnem nyolc perccel rövidebb összidőt futva Seppalánál.

3. Síbalett

A műkorcsolya síváltozataként is jellemzett síbalett az 1988-as calgaryi téli olimpián mutatkozott be a síakrobatika két másik ágával, az ugrással és a mogullal (vagy buckával) együtt. Síbotjaik segítségével hat nő és tizenkét férfi mutatott be akrobatikus gyakorlatba szervezett forgásokat, ugrásokat és táncmozdulatokat egy futballpályányi síterepen – mégpedig zenére, ami a Beach Boys California Girlsétől Beethoven 5. szimfóniájáig terjedt. A bírák értékelési szempontjai között a gyakorlat nehézsége és a koreográfia minősége is szerepelt. A síbalett 1992-ben is visszatért bemutató sportágként; a mogulban ekkor már érmekért zajlott a verseny, az ugrás két évvel később nyert el ezt a státuszt, de a síbalettnek ez volt az utolsó szereplése. Az olimpiai visszautasítás után a Nemzetközi Síszövetség 1999-ben rendezte az utolsó síbalett-bajnokságot.

4. Gyorssí

A gyorssí 1992-es, egyetlen olimpiai szereplésekor nem igényelt túl sok előzetes magyarázatot – illően egy olyan sporthoz, ahol minden a sebességről szól. A franciaországi Albertville-ben rendezett játékokon a versenyzők egy hegytetőről indultak, egyenes vonalban száguldottak le egy 59 fokos lejtőn, hogy a lehető legmagasabb sebességet érjék el a 100 méter hosszú mérési zónában. Futurisztikus, áramvonalas sisakokban, gumiruhákban, különlegesen kialakított síléceiken a sportolók rendszeresen 200 km/h-t meghaladó sebességeket értek el, fehér csóvát húzva maguk után. A francia Michael Prufer és a finn Tarja Mulari is megdöntötték saját világrekordjukat; előbbi 228,5 km/h-val a férfiak, utóbbi 219 km/h-val a nők versenyét nyerte meg. Az eseményre a döntő reggelén történt halálos baleset vetett árnyékot: a 27 éves svájci Nicolas Bochatay egy edzőfutam során egy hómarógépnek ütközött, és belehalt belső sérüléseibe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Jéglabdameccs (bandymeccs) Stockholmban, 1950Leonhard Seppala kutyáival (1925)Síjöring (1930, ismeretlen helyszín)A bajor curling korongjai
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár