2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Az akadályúszástól a kötélmászásig – 10 elfeledett olimpiai sportág

2021. július 23. 09:31 Múlt-kor

Az 1896-os első újkori olimpia óta 125 év telt el, megváltozott az öltözék, a körítés, és új sportágak váltották egymást. Összeállításunkban a tíz legfurcsább vagy legérdekesebb, valaha olimpiai számként szereplő sportágat mutatjuk be az élőgalamb-lövészettől az akadályúszáson át az egyéni szinkronúszásig.

Elfeledett olimpiai sportágak
Elfeledett olimpiai sportágak

Kötélhúzás

A kötélhúzás egy családias hangulatú, főként a nyári vásárokon tartott és otthoni szórakozásként végzett sporteseménynek számított szerte az Egyesült Királyságban. Azonban 20 éven keresztül (1900-1920) az olimpián is megküzdöttek egymással a sportág legjobbjai. Eredetileg egy országból csupán egyetlen csapat indulhatott, azonban a házigazda Nagy-Britanniának az 1908-as játékok során engedélyezték, hogy több csapata is induljon, így történhetett meg, hogy ők nyerték meg az arany-, az ezüst és a bronzérmet is.

Bár szokatlan olimpiai sportágnak tűnhet, a kötélhúzás már az ókorban is népszerű volt. A modern olimpiai játékok során a kötélhúzásnál két nyolc főből álló csapat állt szemben egymással. A győzelemhez az egyik csapatnak át kellett húznia a középvonalon a másik oldalról legalább hat lábat. Ha mindez öt perc után sem teljesült, a vonalhoz képest az éppen jobban álló csapatot kiáltották ki győztesnek.

Jeu de paume

Az 1908-as londoni játékok idején „Real Tennis” néven futó jeu de paume szó szerint tenyérjátékot jelent. Csupán egyetlen olimpia idején lehetett ebben a francia eredetű sportágban megküzdeni egymással, amit csak két ország vállalt: Nagy-Britannia és az Egyesült Államok. A párharcból az utóbbi került ki győztesen. A jeu de paume a tenisz fedett pályán játszott előfutára volt, talán a mai squash-hoz lehetne hasonlítani. Évszázadokkal ezelőtt még ütő nélkül játszották, kézzel ütötték vissza a labdát, azonban a 17. század végén kesztyűk, majd ütők kerültek a játékosok kezébe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár