A vörösterror 133 napja

Nyolc alak a történelemből, aki talán túl sokat ivott

2018. október 16. 08:46 Múlt-kor

Az ókori egyiptomiak és görögök rítusaitól és orgiáitól a nemzetállamok és kultúráik kialakulásáig a legnagyobb elmék közül sokaknak az alkohol tette gördülékenyebbé gondolatmenetét. A birodalmak alapítóitól a kulturális mozgalmak vezetőiig sok iszákos ért el nagy dolgokat problémái ellenére. Ennek ellenére nem javasolt kísérletezni az ő szeszbevitelükkel. Alább olvasható nyolc történelmi alak, akik többet ittak a kelleténél.

montázs

A teljesítmény rabja: Nagy Sándor

III. Alexandrosz makedón uralkodó talán a történelem legrészegesebb hódítója volt. Alexandroszról számos forrásban fennmaradt, hogy a hellén kultúrában bevett szokással ellentétben tisztán itta a bort, és számos eset leírása is fennmaradt, amikor az alkoholfogyasztás okozott kisebb-nagyobb gondokat saját, illetve környezete számára.

A perzsa főváros, Perszepolisz királyi palotájának felgyújtását a legtöbb leírás szerint egy hetaira (prostituált) unszolására rendelte el alkoholos befolyásoltság alatt, de a korábban az életét a granikoszi csatában megmentő barátját, Klitoszt is egy részeg dulakodás közben ölte meg. Egy alkalommal borivóversenyt rendezett katonái számára, amelybe mind a 41 résztvevő belehalt. Halálában is nagy valószínűséggel szerepet játszott az alkohol – ágyában fekve, láztól gyötörve víz helyett bort követelt szomja csillapítására, és meg is ivott egy igen nagy adaggal. Néhány órával később halott volt.

John Maxwell O'Brien, a New York-i Városi Egyetem kutatója szerint Alexandrosz szülei viselkedése miatt szokhatott rá már fiatalon az alkoholfogyasztásra – édesapja, II. Philipposz király szándékosan bizonytalanságban tartotta egész környezetét, beleértve fiát is, míg édesanyja, Olümpiasz arról mesélt neki, nem is Philipposz az apja, hanem Zeusz főisten. A szülei által támasztott elvárások és saját becsvágya súlyát igyekezett az alkohollal enyhíteni – O'Brien szerint a láz, amelyben halálakor szenvedett, eleve elvonási tünet lehetett, mert betegsége miatt nem ihatott kedvére. Mások szerint malária vagy egyéb betegség okozhatta a lázat, az azonban kétségtelen, hogy a sok bor szerepet játszott halálában.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!