2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Náci szimpatizáns volt-e a lemondott brit uralkodó, VIII. Eduárd?

2018. november 14. 18:52 Múlt-kor

Már a második világháború kezdete előtt felmerült több kérdés is a brit uralkodócsalád és a Harmadik Birodalom kapcsolatát illetően. 1945-ben amerikai katonák Németországban olyan dokumentumokra és táviratokra bukkantak, amelyek a korábbi feltételezéseknél is mélyebb kapcsolatot sejttettek.

Állandó gyanú

Kétségtelen, hogy nincs olyan tagja a brit királyi családnak, akit gyakrabban összekapcsolnának a náci rezsimmel, mint VIII. Eduárd, a későbbi windsori herceg. Köztudott, hogy újdonsült feleségével, az amerikai Wallis Simpsonnal 1937 októberében Németországba látogatott, és még Adolf Hitlerrel is találkozott – ez azonban az úgynevezett marburgi dokumentumok alapján csupán a jéghegy csúcsa volt. Az anyagból számos olyan kapcsolat rajzolódott ki a herceg és az ellenség között, hogy a brit korona és kormány közösen igyekeztek azt elkendőzni a nyilvánosság elől.

Eduárd V. György király és Mária királyné legidősebb gyermekeként 1936. január 20-án lett az Egyesült Királyság uralkodója, miután édesapja meghalt. Ezelőtt azonban már megismerkedett azzal a nővel, aki örökre megváltoztatta a brit monarchia történelmét: 1930-ban a trónörökös Eduárdot egy közös ismerős mutatta be az elvált amerikai Wallis Simpsonnak. 1934-re szerelem bontakozott ki kettejük között, Eduárd trónra lépését követően pedig Simpson elvált második férjétől, hogy feleségül mehessen Eduárdhoz.

Ez utóbbi lépés azonban nem volt ilyen egyszerű: mivel a brit uralkodó egyúttal az anglikán egyház feje is, be kell tartania annak rendelkezéseit is – ezek közé tartozott az is, hogy olyan nő, akinek egy korábbi házastársa még életben van, nem lehet uralkodói hitves. A válság feloldására VIII. Eduárd úgy döntött, lemond a trónról, hogy szerelmével lehessen.

„Lehetetlennek találtam viselni e nagy terhet, és teljesíteni kötelességeimet mint Király az általam szeretett asszony segítsége és támogatása nélkül” – indokolta döntését Eduárd. Az újonnan létrehozott címmel windsori herceggé kikiáltott volt uralkodó 1937. június 3-án Franciaországban feleségül vette Simpsont. A pár itt töltötte ideje java részét, de gyakran utazott el más európai országokba is – ezek közé tartozott az októberi németországi út is, amelynek során vezető náci tisztviselők díszvendégként fogadták őket, és Adolf Hitlerrel is időt töltöttek. Az út a herceget Hitlerrel kapcsolatba hozó esetek közül csupán az első volt – a későbbiek mélyebb ellentéteket idéztek elő Eduárd és családja között.

Világszerte terjedtek a híresztelések, miszerint az exkirály náci szimpatizáns – miután pedig megkezdődött a második világháború, Eduárd kezdett valódi teherré válni családja számára. Miután Franciaországot elfoglalta a német haderő, a windsori hercegi pár a németbarát Spanyolországba ment, ahol a német titkosszolgálatok megpróbálták felhasználni őket a Nagy-Britannia feletti hatalom átvételéhez – ez a terv azonban végül csődöt mondott. E terv részletei a náci hatóságok és a herceg levelezésével együtt mind benne voltak abban a több mint 400 tonnányi levéltári anyagban, amely Joachim von Ribbentrop külügyminisztériumából származott.

Az anyagot az amerikai csapatok Marburg közelében találták meg elásva 1945 májusában. Átszállították a marburgi várba, és a dokumentumok átvizsgálása helyben megkezdődött. Hamar fény derült arra, hogy több mint 60 oldal a windsori herceg és a Harmadik Birodalom kapcsolatáról szóló információt, valamint levelezést tartalmazott. E dokumentumok későbbi összefoglaló neve a „Windsor-akta” lett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Eduárd lemondása ellen tüntető nő 1936-ban. „El a kezekkel a királyunktól – A lemondás forradalmat fog jelenteni!”Eduárd windsori herceg náci tisztviselőkkel 1937-benEduárd még királyként Simpsonnal 1936-banSimpson, Eduárd és Hitler 1937-benA hercegi pár és Hitler 1937-ben

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár