2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Luther: a fiatal joghallgató viharos útja a reformációig

2014. október 31. 12:39 Németh Máté

Utazás Rómába – Szent Aranytallér és Szent Ezüstgaras

Szerzetesrendje belső, szervezeti kérdések miatt küldte másodmagával az örök városba, hogy a vitás ügyek rendezéséhez ott kapjanak útmutatást. 1510 novemberében indultak, többhetes - betegséggel is tarkított - út után érkeztek meg Rómába. Az itt tapasztaltak, a monstre építkezések, csodás műkincsek - Michelangelo festéshez használt faállványzata még állt a Sixtus-kápolnában, Raffaello pedig épp ekkor kapta egyik jelentős római munkáját, a pápa szobáinak kifestését -, valamint a pénz hatalma Luther gondolkodására nagy hatással volt. A fő megrendelő a „reneszánsz pápák” sorát gyarapító II. Gyula volt, a szentatya fényűző udvara mellett kemény kézzel irányította államát - Luther a pápát ottléte alatt egyszer sem látta, merthogy az éppen egyik hadjáratával volt elfoglalva.

A fiatal német szerzetes zarándoklata során végigjárta a várost, aminek egyik legfontosabb állomása a pápák legrégebbi székhelye, Laterán volt. Úgy tartották, hogy aki térden csúszva felmegy a huszonnyolc lépcsőfokon, az „fokonként” kilencévi búcsút biztosít magának. A városban mindennapos pénzmozgások nagy hatást tettek a reformátorra. Külön standok álltak a hívek rendelkezésére, ahol különböző esetek, bűnök - pl. fogadalmak alóli felmentések, házasságtörést tiltó rendelkezések feloldása, törvénytelen gyermek törvényesítése - "ellenértékét" lehetett befizetni. Egy akkori mondás szerint Rómában Szent Aranytallért és Szent Ezüstgarast tisztelik legjobban, mert e szentek segítsége a leghasznosabb az ügyintézésben.

A városban mindemellett virágzott a szimónia és a nepotizmus. A megvesztegetés mindennapos volt, a befolyásos főpapok rokonai méltán reménykedhettek abban, hogy elcsíphetnek egy-egy egyházi pozíciót, ha pápaválasztásra került sor. Általános jelenség volt a „pluralizmus” is, amikor egy személy több tisztséget is betöltött, a bíborosok körében pedig bevett gyakorlatnak számított, hogy ezen kívül még négy-öt, többnyire külföldi egyházi javadalommal rendelkeztek. Luther úgy vélte, Rómát „férgek és sáskák” hada lepte el, de ekkor még azt gondolta, hogy az egyházban tapasztalt visszásságokat egy alkalmas pápa el tudná tüntetni. Az itt tapasztalt romlottság később, reformátori tevékenysége során fog erőteljesebb hangsúlyt kapni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár