2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meglovasítottak három Luther-röpiratot

2013. július 15. 12:41 MTI

Ellopták Luther Márton egyházreformátor három eredeti röpiratát az eisenachi Luther-házból. Az anyagi kár 60 ezer euróra tehető, az eszmei veszteség azonban felbecsülhetetlen - közölte az illetékes evangélikus egyházkerület püspöke, aki felszólította a tolvajt, hogy juttassa vissza a történelmi dokumentumokat, akár névtelenül is.

Az eltűnt iratok 1520-ban, 1524-ben, illetve 1530-ban keletkeztek, s egy régebbi, kevésbé biztonságos vitrinből emelték el őket fényes nappal. Bár nyomtatványokról van szó, a röpiratok tartalmazzák kortársak kéziratos feljegyzéseit is, ami pótolhatatlanná teszi őket a tudomány és a közönség számára - mondta a püspök.

A pénteken történt lopás érzékenyen érinti az 1956-ban alapított, a reformáció 500 éves jubileumára (2017) készülő eisenachi Luther-emlékhelyet, mert aránylag kevés röpiratot birtokol más hasonló intézményekhez, például a wittenbergihez vagy a gothaihoz képest, ahol már a 19. századtól gyűjtötték a Luther-röpiratokat.

A múzeum szakemberei nehezen eladhatónak tartják a nyomtatványokat, s abban reménykednek, hogy talán csak diákcsínyről van szó, és az iratok hamar előkerülnek. Luther Márton, a protestáns reformáció szellemi atyja néhány évig az eisenachi papneveldében tanult, s abban a favázas házban lakott, ahol utóbb kialakították az emlékhelyet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár