2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Képgaléria: gazdag honfoglalás kori sírokat tártak fel a Bajai járásban

2021. március 16. 13:52

Három gazdag, honfoglalás kori harcos férfi sírt tártak fel mentőfeltárás során a Türr István Múzeum munkatársai, olvasható az intézmény Facebook-oldalán. Egy-két szarmata lelet is előbukkant, ami arra engedett következtetni, hogy két korszakos temető rejlik a mélyben.

Türr István Múzeum
Forrás: Türr István Múzeum Facebook-oldala

Cs. Andrási Réka, Pap Evelin, Pásztor Emília régészek, Sultis László és Szalontay Bálint régésztechnikusok, műtárgyvédelmi asszisztensek és külsős munkatársaik: Dömötör József, Szabó Zsolt, Juhász Péter és Kovács Gábor műszeres kutatók egy korábban végzett terepbejárás során az együttműködésnek köszönhetően egy újabb, eddig ismeretlen lelőhelyet azonosítottak a Bajai járásban, ahol különleges honfoglalás kori leleteket, különböző típusú ruhavereteket, kengyeleket találtak.

A gazdag felszíni leletanyag arra engedett következtetni, hogy a mezőgazdasági munkák által bolygatott terület egy honfoglalás kori temetőt rejt magában. A föld művelése során akaratlanul is folyamatosan roncsolódtak a föld alatt rejlő sírok. Egy-két szarmata lelet is előbukkant, ami azt mutatta, hogy két korszakos temető rejlik a mélyben.

A mentőfeltárás során három honfoglalás kori sírhelyet sikerült azonosítani. Az első egy gazdag férfi sír volt, amelyben a csontváz mellett fegyvereket is találtak: nyíltegezt, benne ép, különböző típusú nyílhegyekkel, egy szablyát – amelynek pontos típusa még tisztázásra vár – és a harcos férfi íját. A fegyverek a következő módon voltak elhelyezve a sírban: a bal oldalára fektették a nyíltegezét, benne gyönyörű, épen megmaradt nyílhegyekkel. Erre helyezték a szablyáját, amely nagyon szép állapotban maradt meg. Az íjat a nyíltegeznek döntve helyezték a sírba.

Mivel a szerves anyagból készült íj természetesen nem maradt meg, így a két végére és a közepére erősített csontlemezek jelezték a fegyver egykori elhelyezkedését. A honfoglalóknál jellemző volt az ún. részleges lovas temetkezés, itt is megfigyelhető volt ez a jelenség. A sír végében, az elhunyt lába alatt a ló négy lábszárcsontja és a ló koponyája kapott helyet.

Megfigyelhetőek voltak a lószerszámok is, két kengyelt, csikózablát és egy hevedercsatot helyeztek még a sírba. A fejéhez ételmellékletet is tettek, amelyet napjainkban már csak egy állatcsont jelez. A régészek további két férfi sírt is feltártak, ezekben is előkerültek lószerszámok, de a ló koponyáját, lábszárcsontjait már nem helyezték a sírba. Ez az ún. jelképes, szimbolikus lovas temetkezés. Ekkor a lócsontokat nem teszik a sírba csak a lószerszámokat (ez a jelenség is megfigyelhető ebben a kis temetőrészletben).

Ez az első, hitelesen feltárt gazdag honfoglalás kori férfi sír a Bajai járásban, amelyet a Türr István Múzeum munkatársai dokumentáltak. További érdekesség, hogy bár ezen a területen a 10. század előtt szarmaták temetkeztek, most már tudjuk, hogy a honfoglalók számára is kedvelt temetkezési hely lehetett. Ezt támasztja alá, hogy a gazdag, fegyveres sír egy szarmata körárokba lett beleásva, majd a mellette lévő honfoglalás kori sír valószínűleg a szarmata temetkezésbe, ami a körárokhoz tartozik.

További információkért és még több képért látogasson el ide.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár