Hitler elfeledett szövetségesei

Hitler walesi szeretője

2004. február 6. 09:00

Adolf Hitler kis híján házasságot kötött egy félig walesi származású nővel, Richard Wagner zeneszerző menyével - derítette ki a BBC walesi stábja. Winifred Williams haláláig csodálta Hitlert, s képtelen volt belátni a diktátor bűneit.

Korábban

Meghalt Hitler angyala
Bár keveset hallani róla, Angliában is elég népes tábora volt a fasizmus híveinek - méghozzá leginkább a felső tízezer köreiben. Egy nemrég megjelent könyvből többet megtudhatunk az angol elit szégyenfoltjáról
Meghalt Hitler utolsó segédtisztje
86 éves korában meghalt Otto Günsche, Adolf Hitler utolsó segédtisztje, aki állítólag saját kezűleg égette el a diktátor holttestét
Kérdezd a Führert!
Az Active History brit oktatási weboldalon bárki virtuális interjút készíthet Adolf Hitlerrel. A Deutsche Welle által megszólaltatott német történészek neonáci veszélyre figyelmeztetnek
Hitler valószínűleg gazdagon halt meg (Magyar Hírlap)
Ingo Helm filmrendező több mint egy éve kutatja Hitler titkos pénzügyeinek történetét. Hitler pénze című filmjét augusztus végén sugározza a német közszolgálati ARD tévécsatorna
Könyvajánló
David Gardner: Az utolsó Hitlerek. Nyomozás a Führer eltitkolt rokonai után

 

BBC
Hitler és Winifred Williams

Winifred Williams, egy walesi újságíró és egy német nő lánya, árvaként nőtt fel Németországban anyja rokonainál. Tizenhét évesen feleségül ment a nagy zeneszerző Siegfried nevű homoszexuális fiához, s Hitler Wagner iránt érzett csodálata folytán került ismeretségbe a későbbi náci diktátorral. Olyan szoros barátság alakult ki kettejük között, hogy Winifred látta el Hitlert a Mein Kampf megírásához szükséges papírral, amikor az a 20-as évek elején börtönben ült.

Az asszony a náci párt lelkes tagja lett, és Hitler hatalomra jutása után elragadtatással írt a horogkeresztesek mind magasabbra emelkedéséről. Hitler pedig államférfiként is segítette a Wagner-örököst. Az 1933-as bayreuth-i Wagner-fesztivál anyagi okok miatt kis híján meghiúsult, ám a Wagner-rajongó diktátor - párthíveinek tömeges kíséretében - személyesen a helyszínre sietett, így megmentette az előadásokat az érdektelenségtől.
 

BBC

Winifred egy levélben így köszönte meg a diktátor segítségét: "Kedves, kedves barátom és Führerem... képtelenség szavakba önteni, mekkora boldogságot okoz nekem." Forró soraiért cserébe a nő egy eredeti Hitler-festménnyel lett gazdagabb.

A Wagner-fiú 1930-ban bekövetkezett halála után Hitler és Winifred kapcsolata tovább mélyült: a náci vezér szinte atyaként viszonyult az özvegy négy gyermekéhez, sőt, még a házasságot is fontolóra vették. Kapcsolatuk azonban megromlott, amikor Hitler, aki más nőkkel - köztük Eva Braunnal - is tartott fenn kapcsolatot, úgy döntött, hogy mégsem veszi feleségül Winifredet.
 

BBC
Winifred kislányként,
idős német rokonaival

Az elhidegülés ellenére a walesi-német nő baráti viszonyban maradt Hitlerrel, és ezt felhasználva sikerrel vette rá a diktátort számos zsidó énekes és zenész életének megmentésére. A háború végén Winifredet bíróság elé állították a Hitlerhez és a náci párthoz fűződő kapcsolata miatt, de felmentették azon zsidók leveleinek és tanúvallomásainak köszönhetően, akiknek ő segített megmenteni az életét.

Winifred Williams úgy halt meg 1980-ban, hogy még mindig gyengéd érzelmeket táplált Hitler iránt. Halála előtt nem sokkal így beszélt róla: "Ha most Hitler betoppanna az ajtón, ugyanolyan boldog lennék, mint egykor, hogy láthatom." Winifred Williams haláláig képtelen volt reálisan szemlélni imádott vezérét. "Tudtam, hogy van egy sötét oldala, de az az oldal az én számomra nem létezett. Egyszerűen nem ismertem arról az oldaláról" - vallotta be.
 

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!