2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hírhedt volt kegyetlenségéről, mégis sokan kedvelték Al Caponét

2021. január 13. 15:27 Múlt-kor

Al Capone a történelem talán legismertebb gengsztere. A prostitúcióból, szerencsejátékból és – legfőképpen – illegális szeszcsempészetből meggazdagodó maffiavezér nevéhez emberek százainak halála köthető. A gengszter rendelte el többek között a maffiatörténelem egyik legaprólékosabban kitervelt, és szinte tökéletesen végrehajtott leszámolását, a Valentin-napi mészárlást, ám a sors fintora, hogy a bűnözőt csak adócsalásért tudták börtönbe zárni, ahonnan ráadásul mindössze néhány év elteltével jó magaviselete miatt szabadult. A Sebhelyesarcú néven is ismert maffiózót hosszú bűnlajstroma ellenére sokan modern kori Robin Hoodként tartották számon, mivel a nagy gazdasági válság idején sokak számára az ingyenkonyhája biztosította az egyetlen napi étkezést, vagyona egy részét pedig jótékony célra használta fel.

A tanárverő

Alphonse Gabriel Capone 1899. január 17-én született Brooklynban, egy nápolyi bevándorló család kilenc gyermeke közül negyedikként. Bár az ifjú Al szerető családban nőtt fel, már az iskolában is komoly gondok voltak a magatartásával. A katolikus iskolába járó fiú már 14 éves korában kénytelen volt befejezni tanulmányait, miután egyik tanárnőjének bántalmazása után kicsapták az iskolából.

Al ezután szinte bármilyen munkát elvállalt: volt többek között édességboltban eladó és lőszergyári alkalmazott, de bowling pályán is dolgozott, egy kocsmában pedig csaposként tevékenykedett.

Az arcán lévő sebhelyet – amelyről becenevét is kapta – itt szerezte egy verekedés során. Időközben egyre közelebb került a szervezett bűnözéshez. Megismerkedett a székhelyét nem sokkal később Chicagóba áttevő maffiavezérrel, Johnny Torrióval, aki magával vitte a „szeles városba” az immár nős, de még mindig csak húszas évei elején járó fiút.

Az addig elsősorban a szerencsejátékban és prostitúcióban utazó szervezett bűnözők számára éppen ezekben az években köszöntött be a kánaán: az 1919-ben ratifikált és 1920. január 16-án életbe lépett 18. alkotmánykiegészítés, valamint az azt konkretizáló, 1919 októberében elfogadott Volstead-törvény az Egyesült Államok egész területén megtiltotta az alkoholos italok előállítását, forgalmazását és behozatalát.

Bár a törvényt módosították, a lakosság mentalitását és szokásait nem tudták megváltoztatni. Emberek milliói jutottak illegális úton sörhöz, borhoz, ginhez és whiskyhez. Semmi sem állíthatta meg a szeszcsempészet villámgyors terjedését. Az alkoholcsempészet Észak-Amerika legkifizetődőbb üzletévé vált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Illegális szesz kiöntése a kaliforniai Santa AnábanAz 1920-as és 30-as évek amerikai gengsztereiEgy ember holtteste – lehetséges, hogy Earl „Hymie” Weissé –, akit 1926-ban lőttek le Capone mészárosai.George „Bugs” Moran bandája tagjainak holttestei a Valentin-napi mészárlás utánA Valentin-napi mészárlás rendőrnyomozók általi rekonstrukciójaAl Capone 1931-es rendőrségi fotója

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár