2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét uralkodói kép, amely hatással volt a történelem menetére

2018. május 17. 12:28 Múlt-kor

 A történelem folyamán az uralkodói családok gondosan alakították ki saját képüket népük és szövetségeseik, riválisaik szemében, előbb festők, majd fényképészek segítségével. A megbízott művésznek mindig az volt a feladata, hogy kedvező fényben, magasztosan tüntesse fel az ország legfontosabb személyeit. Az elkészült ábrázolásoknak gyakran voltak messze ható következményeik – bár előfordult, hogy nem a kívánt hatást érték el.

Ferenc Ferdinánd főherceg és Chotek Zsófia Szarajevóban

1914. június 28-án Ferenc Ferdinánd főherceg, az Osztrák–Magyar Monarchia trónörököse és felesége, Zsófia halálos merénylet áldozataivá váltak a boszniai Szarajevóban, mindkettőjüket Gavrilo Princip szerb nacionalista lőtte le. A haldokló főherceg állítólag azt mondta feleségének: „Ne halj meg drágám, élj a gyerekeinkért!”

A lövést szerte a világon „hallották” – és látták is. Az első világháborút kirobbantó merényletet fotósok követték végig, és az áldozatok, valamint a gyanúsítottak képei bejárták a világsajtót. A világ olvasóközönsége személyes, közvetlen betekintést kapott a tragédiába. A főhercegi párról fénykép készült, amint beszálltak az autóba, de Princip elfogásáról, és a nyitott koporsókban egymás mellett fekvő főhercegről és feleségéről is. Ezeket a lapok gyakran kiegészítették drámai rajzokkal magáról a merényletről és a főhercegi pár árván maradt gyermekeiről. E képek személyes vonzatot is adtak a merényletnek, ami kétségtelenül hozzájárult a harci kedvhez a központi hatalmak részéről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár