2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Férjénél is sokoldalúbb életet élt Charles Lindbergh felesége

2020. április 2. 18:51 Múlt-kor

Anne Morrow Lindbergh – az Atlanti-óceánt elsőként átrepülő Charles Lindbergh felesége – férje mellett maga is a repülés szerelmese lett, képzett pilótává és rádiókezelővé vált, mindemellett pedig környezetvédő aktivista és rendkívül népszerű író is volt.

Anne Morrow Lindbergh
Anne Morrow Lindbergh a Tingmissartoq névre keresztelt Lockheed Model 8 Sirius típusú repülőgép pilótafülkéjében Svédország felett, 1933. (kép forrása: Flickr)

„Az első égi pár”

Anne Morrow és Charles Lindbergh első randevúja egy repülés volt a New York-i Long Island felett 1928-ban. A férfi nemrég tért vissza az Egyesült Államokba történelmi jelentőségű transzatlanti repülőútjáról, és abban a pillanatban talán a világ leghíresebb embere volt.

A pár még az előző évben ismerkedett össze Mexikóvárosban, ahol Morrow édesapja volt az Egyesült Államok nagykövete. Lindbergh éppen latin-amerikai repülőkörúton volt, és felajánlotta, hogy felviszi a családot egy körre ötüléses utasrepülőjén.

„Hirtelen a felemelkedés igazi érzése fogott el – egy nagy felhajtóerő, mint egy madár, mint amikor az ember álmaiban repül – rétegekben szárnyaltunk. Az a felhajtóerő, amelytől az ember lélegzete is elállt – és megint ott volt!” – írta naplójában Morrow. „Addig nem leszek boldog, míg újra meg nem történik.”

Morrow és Lindbergh mindössze kétszer randevúzott ezután, mielőtt eljegyezték egymást. Három hónappal esküvőjüket követően Morrow megtette első szólórepülését, 1930-ban pedig ő lett az első amerikai nő, aki első osztályú siklórepülő-pilótaengedélyt szerzett.

Lindbergh és Morrow még abban az évben elrepültek Los Angelesből New Yorkba 14 óra 23 perc alatt, megdöntve a  transzkontinentális sebességrekordot.

Morrow egyszerre volt másodpilóta, rádiókezelő, navigátor – és hét hónapos terhes. Habár a repülőgép füstjétől az út során hányingert érzett, nem panaszkodhatott. „Ez csak azt bizonyította volna, hogy gyenge nő vagyok” – mondta később

A pár ezután Japánba is elrepült, ahol Morrow a rádiós kommunikáció távolsági rekordját állította fel. A média is felkapta a Lindbergh-házaspárt, „az első égi pár” jelzést osztva rájuk. Morrow saját jogán is elismert pilótává és íróvá vált, egész könyvsorozatot adott ki repülős kalandjaikról.

A Hallgasd! A szél című könyv egy 1933-as, tíz hónapon át tartó légi útfelmérés részleteiről számolt be, amelynek során New Yorkból Afrikába, majd onnan megállás nélkül, 16 órán keresztül Dél-Amerikába repültek, hogy felmérjék az Atlanti-óceán feletti útvonalakat.

A New York Times könyvrovata azt írta a könyvről, „a technikai vívmányok feljegyzése, történelmi értékű feljegyzés, amely Anne Lindbergh kezei közt irodalommá válik.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A Lindbergh-házaspár japán kitüntetéseikkel, 1931. (kép forrása: Wikimedia Commons)A Lindbergh-házaspár idősebb korukban (kép forrása: Flickr)Anne Morrow Lindbergh a svédországi Stumholmen szigetén, 1933. (kép forrása: Flickr)Anne Morrow Lindbergh (j) édesanyjával (hátul), nagyanyjával (k) és ifjabb Charlesszal (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár