A vörösterror 133 napja

Ezzel borotválkozhattak 4000 éve Szibériában

2014. november 17. 13:30

Bronzkori pengét találtak orosz régészek a novoszibirszki régióban.

Szibéria

Feltehetően borotválkozásra használták jó négyezer évvel ezelőtt azt a bronzkori pengét, amelyet a szibériai Novoszibirszkiben, a vengerovói járásban tártak fel orosz régészek - írja a The Siberian Times angol nyelvű orosz lap internetes kiadása.

A régészek szerint a vékony, mindkét oldalán élesre csiszolt bronzpenge szakáll-, illetve hajvágásra, de - ha meghajlították - akár késként is szolgálhatott.

Vjacseszlav Molodin, a Szibériai Régészeti és Néprajzi Intézet munkatársa elárulta: kollégái nagyon izgatottak, hiszen ez az első ilyen tárgyi emlék a lelőhelyről.

"A területről régóta tudni lehet, hogy egy jelentős bronzkori lelőhely volt, de ez az első ilyen lelet a korszakból. Ez egy vékonyka, minden oldalán éles bronzlemez; pengének neveztük el, de egyáltalán nem biztos, hogy kizárólag borotválkozásra használták" - szögezte le a kutató.

Borotvákat már a prehisztorikus társadalmak is használtak, ezeket többnyire cápafogakból, kagylóhéjakból és kovakőből faragták. Népszerűvé azonban csak a bronzkorban váltak az akkor már bronzból készült, éles, ovális alakú eszközök.

Az angliai Exeter Egyetem által 2008-ban publikált tanulmányban kutatók megállapították, hogy a borotva a korszakban a férfiak státuszszimbóluma volt. A középső és a késő bronzkorban, illetve a vaskor elején a borotvák ugyanúgy megtalálhatók voltak a szegényesebb sírokban, mint a gazdag sírmelléklettel ellátott temetkezési helyeken.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!