2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy rejtélyes királyhaláltól a Mona Lisa elrablásáig – hat rendhagyó történelmi esemény augusztus hónapból

2022. augusztus 5. 19:20 Múlt-kor

Az oxigén felfedezése, a Mona Lisa legendás eltulajdonítása, egy angol király rejtélyes halála – csak néhány példa azon különös történelmi események közül, amelyeknek évfordulója augusztus hónapra esik. 

Rejtélyes augusztus
Ha ez egy találós kérdés lenne, bizonyára nem lenne egyszerű megfejteni, mi köze II. Vilmosnak Mona Lisához és Edisonhoz

II. Vilmos angol király rejtélyes halála – 1100. augusztus 2.

A Hampshire-ben található New Forest királyi erdőben vadászó II. (Rufus) Vilmost egy nyílvessző találta el, amelyet egy Walter Tirel nevű nemes lőtt ki.

Az incidenst ekkor balesetként könyvelték el, azonban könnyen elképzelhető, hogy valójában sikeres merényletről van szó.

A korabeli krónikaíró, Orderic Vitalis szerint mielőtt a király és társai elindultak volna a vadászatra, az uralkodó kézhez kapott egy levelet Gloucester apátjától.

Ebben az apát arra figyelmeztette, hogy álmában a király halálát látta. A király figyelmen kívül hagyta a levelet, és megkezdte a vadászatot.

Az esemény során Vilmos és Tirel elkülönültek a társaságtól, és egy szarvasbika nyomára akadtak, amelyet a király megsebesített. Tirel ezután megpróbálta elejteni a szarvast, de nyila a király mellkasába fúródott, aki a helyszínen meghalt.

Tirel, látva, hogy a király élete menthetetlen, azonnal lóra ült, és elmenekült. Végül Franciaországba jutott, ahol szintén voltak birtokai.

Miután értesült Vilmos haláláról, öccse, Henrik azonnal Winchesterbe utazott, és királlyá kiáltatta ki magát. Lehetséges, hogy Henrik előre eltervezte Vilmos halálát, erről azonban vita folyik a kutatók között.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Joseph PriestleyAz Edison-féle „kinetográfok”II. Vilmos halálaMarconi távírójának 1897-es vizsgálata (kép forrása: Wikipédia/ Cardiff Council Flat Holm Project/ CC BY 3.0)A Mona Lisa visszatérése a Louvre-baNorris McWhirter (kép forrása: Wikipédia/ Hans Peters / Anefo - Nationaal Archief/ CC BY-SA 3.0)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár