2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét történelmi híresség utolsó vacsorája

2022. április 16. 12:50 Kulcsár Ádám

Milyen édességet majszolt Elvis a halála előtti órákban? Utolsó vacsorájaként mire vágyott a kivégzésre váró Szaddám Huszein? Milyen halas különlegességgel csillapította éhségét Diana hercegnő a végzetes autóbalesete előtt? Mit reggelizett Caesar vagy Kennedy az ellenük elkövetett merénylet napján? Hét történelmi híresség utolsó falatjai.

montázs

Rizses hús és kötél

„Allah az egyedüli isten, és Mohamed az ő prófétája” – mormolta Szaddám Huszein kötéllel a nyakán 2006. december 30-án, helyi idő szerint reggel 6 óra 7 perckor a muzulmán hitvallás, a sahad szövegét. Irak véreskezű diktátora másodszor is belekezdett a mondatba, ám csak a Mohamed szóig jutott, ugyanis a bitófa padlója kinyílt alatta, ő pedig alázuhant. Szemtanúk szerint a kezében mindvégig egy Koránt tartó Szaddám engedelmesen viselkedett, nem állt ellen kivégzőinek, azt viszont elutasította, hogy a fejére fekete csuklyát húzzanak.

Az Irakot 1979 és 2003 között vasmarokkal irányító diktátorra, aki országát pusztító háborúkba vezette be, és nem riadt vissza a népirtástól sem, féléves bujkálást követően bukkantak rá az amerikai csapatok. Egy nyomorúságos lyukban húzta meg magát, ahol már fogytán volt az élelmiszer, azonban még lehetett találni szárított fügét, kolbászt és egyéb húsokat, sőt a raktárból Mars és Bounty csokoládészeletek, valamint 7 Up üdítők is előkerültek.

Néhány órával a kivégzése előtt a diktátor még egyszer, utoljára ehetett kedvenc ételeiből. Az egykori iraki vezetőnek nem voltak nagy igényei: csirkét kért rizzsel, majd egy csésze mézzel édesített forró vizet ivott, a felkínált cigarettát visszautasította. Ezután imádkozott, és a Koránból olvasott részleteket.

Doveri nyelvhal autósüldözés előtt

Habár 1981 júliusában a több millió néző szeme láttára kimondott boldogító igen alkalmával még minden álomba illőnek tűnt, a tündérmese nem tartott örökké. 15 évvel később már a válási papírokat írta alá a házasságtörő kapcsolatát nyíltan bevalló Károly herceg és a királyi családba beilleszkedni sohasem tudó, depresszióval küzdő Diana walesi hercegnő.

A kiharcolt szabadsággal élve az exhercegnő nem csupán jótékonykodásba fojtotta bánatát, hanem különböző férfiak oldalán kereste a boldogságot is. Az egykoron félénk, ám a reflektorfénytől és a pletykarovatok címoldalain történő szerepléstől egyre kevésbé idegenkedő Diana 1997 nyarán egy multimilliomos szállodatulajdonos fiával, Dodi Fayeddel kezdett romantikus viszonyt.

1997. augusztus 30-a reggelét Szardínia szigetén töltötték, az este pedig már a párizsi Ritz Hotelben érte őket. A nagy bejelentésre váró, a párt szinte megállás nélkül üldöző paparazzók miatt többször megváltoztatták úti céljukat, míg végül a L’Espardon étteremben fogyasztották el a vacsorájukat. Diana előételként spárgás-gombás omlettet rendelt, majd doveri nyelvhalat evett tempuratésztában sült zöldségekkel. Dodi grillezett rombuszhallal csillapította éhségét.

A pár hajnali fél egykor a hátsó ajtón kilopózva egy sötét Mercedesbe szállt, így próbálták lerázni a motoros lesifotósok hadát. Sikertelenül. A sofőr a Place de L’Alma alatt futó alagút bejáratánál elveszítette az uralmát a becslések szerint 105 km/h-val futó jármű felett, az autó a falnak csapódott. Diana a súlyos sérüléseibe a kórházban belehalt.

Az édesszájú király

Ha az éneklés nem jött volna össze Elvis Presleynek, alighanem az evőversenyek biztosították volna számára a világot jelentő deszkákat. A király ugyanis legendás zabagép volt. Gyermekként a halat és a legtöbb zöldséget kifejezetten utálta, édesanyja a vékony ifjút meg sem próbálta ránevelni az egészséges kosztra, inkább elkészítette a rendelt ételeket, többnyire palacsintatésztában sült csirkét, hamburgert, csülöklében főtt nokedlit, almás pitét vagy az egyik legkedvesebbet: a grillezett, baconös, mogyoróvajas, banános szendvicset.

A húszévesen még csupán 77 kilós, a halálakor azonban már közel 150-et nyomó Elvis reggelije általában három dupla sajtburgerből, negyed kiló sült krumpliból és ugyanennyi sült szalonnából állt. Barátai szerint egy alkalommal nyolc sajtburgert, két baconös szendvicset és három csokoládés shake-et nyomott le a torkán egy ültő helyében.

1977. augusztus 16-án hajnalban ugyanúgy álmatlanságban szenvedett, mint a korábbi hónapok során szinte mindig. Mozgalmas éjszakája volt: rakettezett a barátaival, zongorázott és szobakerékpározott is egy kicsit, majd kora reggel benyomott négy gombóc fagyit és hat csokis kekszet. Menyasszonya néhány órával később a fürdőszobában talált rá az embriópózban fekvő rock and roll sztárra. A halál pontos oka máig nem ismert, ugyanis a boncolási jegyzőkönyvet 50 évre titkosították, annyi azonban bizonyos, hogy a Király szervezetében több mint tízféle gyógyszer is volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár