2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Lebulldózerezték a Checkpoint Charlie-t

2005. július 11. 11:18

A berlini bíróság határozata értelmében bulldózerrel romboltak le a Checkpoint Charlienál több mint ezer keresztet.

Spontán és nem-hivatalos szabadságszimbólum

Checkpoint Charlie, azaz a `C ellenőrzőpont` közelében 2004. október 31-én állítottak fel 1065 nagyméretű fekete fakeresztet. A civil szervezetek és történészek szerint `túlságosan egyszerűnek` és `nem eléggé méltóságteljesnek` tartott `spontán lakossági emlékmű` eredetileg az év végéig lett volna látható, ám az ideiglenesen létrehozott emlékhely - az új berlini holokauszt emlékműhöz hasonlóan - hamar kedvelt turistalátványosság lett.

Forrás: EPA

A tüntetés képeiA Fal megmaradt, rekonstruált illetve újonnan épített 140 méternyi darabja mentén álló keresztek sorsa azonban 2005. tavaszára megpecsételődött. Egy bírósági határozat értelmében a terület tulajdonosa, a BAG nevű német bank a hely bérbeadásának lejárta után visszakövetelte azt, illetve lehetővé tette volna a megvásárlását. Az ideiglenesen létrehozott magánmúzeum tulajdonosai azonban nem tudták kifizetni a terület 30 millió eurós vételárát, így a bíróság engedélyezte a tulajdonosnak az emlékmű elbontását.

A lebontás előtt az NDK egykori politikai foglyai és szimpatizánsaik tüntetést szerveztek a szisztematikus múltfelejtés és a bulldózerek megállítására. A kétszáz tüntetőből sokan hozzábilincselték magukat az emlékkeresztekhez.

Egy tüntető egyenesen politikai felelőtlenségnek nevezte, hogy a város önkormányzata szerinte "szisztematikusan megsemmisítette a Falat". Egy felmérésből nemrég az is kiderült, hogy háromból csak két német tudja, hogy 15 évvel ezelőtt leomlott a berlini fal. A berlini turisták pedig egyenesen csalódottak, hogy már szinte semmi sem maradt az egykor 40 kilométernyi Falból. Egy amerikai turista elmondása szerint fontos lenne annyit megőrizni a Falból, amennyit csak lehet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár