2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kőkori település Pompei hamuja alatt

2005. április 22. 11:04

A kőkori település romjai arra utalnak, hogy a Vezúv nem először pusztított 79-ben: a település elődjét is láva és hamu pusztíthatta el.

Korábban

Madarak védik Herculaneum romjait
A Pompeii pusztulását okozó vulkánkitörésben betemetett ókori fürdőváros, Herculaneum területén többszáz galamb veszélyezteti a régészeti leleteket. Újabban azonban a régészekkel együttműködő sólymok és héják regulázzák a galambok hadát.

Rómában szüretet ábrázoló ókori mozaikot találtak
Három meztelen férfi tapossa a szőlőt egy kádban. Fejükön szőlőlevél-koszorú. A negyedik fuvolázik, az ötödik pedig még fürtöket szed a kosarába. A mozaik a római Traianus-termák alatt talált legújabb lelet.

Ókori kikötő Nápoly alatt
A nápolyi metró építésekor megtalálták Neapolis ókori kikötőjét a város egyik legforgalmasabb tere alatt 13 méterrel - írja a Discovery News.

Pompeji házdoyenjei
Olasz régészek mintegy 2300 éves házakra bukkantak Pompejiben, a legöregebb lakóépületekre, amelyeket a Vezúv által elpusztított dél-olaszországi városban eddig találtak.

A régészek nemrég megégett fadarabokat és tönkölybúza-szemek elszenesedett maradványait találták meg Pompei alatt - jelentette be a Stockholmi Egyetem csoportvezető régészprofesszora, Anne-Marie Leander Touati az AFP hírügynökségnek. A C-14 módszerrel elvégzett kísérletek szerint a leletek prehistorikus időkből, i. e. 3500-ból származnak` - mondta el Touati. Ez a bejelentés azért is keltett komoly szenzációt, ugyanis egész mostanáig azt hitték, hogy a város területe először csak a bronzkor (kb. i.e. 1900-800) idején vált lakottá.

 

 

A svéd régészek épp egy komolyabb nemzetközi projekt keretén belül térképezték fel Pompei környékének római romjait, mikor felfedezték a régi várost. "Igazi szerencse volt" - mondta el Leander Touati azt magyarázva, hogy a csoport egy alig ismert kutat vizsgált meg, ahol annak használatát próbálták kinyomozni, és ekkor bukkantak a leletekre. "Azt vettük észre, hogy a kút jóval mélyebb, mint hittük, így leküldtünk egy srácot a kút aljára. Ő ott elmozdított valamit, és rögtön a prehistorikus időkben találtuk magunkat" - mondta el a professzornő.

 

A kőkori maradványokat vékony hamuréteg borította. Ezeken kerámia-nyomokat találtak, melyek Touati szerint a bronzkorból származnak, majd több geológiai réteg után következnek a város maradványai, melyeket szintén hamu borít - így áll össze Pompei egész története. Touati és csoportja most a következő lépést tervezi, amelyben először "újra leereszkedünk a kútba" - mondta a professzornő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár