2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

370 éve gyilkolták meg Wallensteint

2004. február 25. 09:00

Háromszázhetven éve, 1634. február 25-én gyilkolták meg a csehországi Cheb városában Albrecht Wenzel Eusebius von Wallenstein (másképp Waldstein) cseh származású német-római birodalmi hadvezért, a harmincéves háború egyik legfontosabb alakját.

Korábban

Híres merényletek
A Múlt-kor összeállítása a leghíresebb politikai gyilkosságokról
Merénylet Dallasban
Az amerikaiak több mint fele azt hiszi, hogy Kennedy elnök összeesküvés áldozata lett és ennek a hitüknek hangot is adnak.
Feltárult a Mediciek elleni merénylet titka
Egy olasz magánlevéltárban őrzött, titkosírással készült diplomáciai üzenetből kiderült: Federico da Montefeltro állt a Mediciek ellen tervezett, és kis híján sikerrel járt merénylet hátterében
Ki ölte meg Európa nagy meseíróját?
Geoffrey Chaucer a Canterbury mesék 14. századi írója egy politikai gyilkosság áldozata lett volna?

A császár hadvezére

Albrecht Wenzel Eusebius
von Wallenstein
Wallenstein 1583. szeptember 24-én született Hermanicéban, gazdag katolikus családban. 13 évesen árván maradt, nagybátyja protestáns hitben nevelte. Zabolátlan viselkedése miatt az egyetemről kizárták, ezután bekóborolta Európát, csillagjóslással is foglalkozott, majd 1604-ben Basta egységében Magyarországon harcolt a Bocskai-felkelés ellen. 1606-ban - immár ezredesként - katolizált, elvett egy nem éppen szép, ám idős és gazdag özvegyet. Felesége pénzén fényűzően élt, az asszony halála után annak birtokai is rászálltak. 1617-ben saját költségén szervezett sereggel segítette Ferdinánd főherceg, a későbbi császár háborúját Velence ellen, ezért grófi rangra emelték.

Wallenstein nem sokra becsülte a cseh nemességet, s amikor azok 1618-ban felkeltek a Habsburgok ellen, ő a császár híve maradt. A morva rendi hadak ezredeseként Bécsbe szökött, és átadta a tábori pénztárt a császárnak. A győzelem után Csehország kormányzója lett, s tagja a szindikátusnak, amely harmadára rontott értékű pénzt veretett. Wallenstein e devalvált pénzzel, áron alul vásárolta fel a felkelés miatt elítélt nemesek birtokait. Csehország leggazdagabb főura, birodalmi herceg, majd Friedland hercege lett, s feleségül vette a császár tanácsadójának lányát.

A Wallenstein-kastély
Prágában
A dán háború (1625-29) kitörése után Ferdinánd elfogadta Wallenstein ajánlatát, aki 40 ezres sereggel sietett segítségére (a költségeket adóból és hadisarcból fedezte). Ferdinánd 1625-ben az összes császári haderő főparancsnokává is kinevezte. Az egyezmény nyomán a nép éhezett, Wallenstein viszont gazdagodott, egyebek között az ő műhelyei látták el lábbelivel és szövettel a zsoldosokat.

A hadvezér 1626 áprilisában legyőzte a protestáns csapatokat, rákényszerítette Bethlen Gábort a pozsonyi békére, kiűzte a dánokat Sziléziából, majd elfoglalta Dánia kontinentális részeit.
Költségei fejében megkapta Sagen, majd 1629-ben Mecklenburg hercegségét is, ekkor állt pályája csúcsán. Ő lett a birodalmi hadiflotta, az Északi- és Balti-tenger generálisa, és kereskedelmi társaságot tervezett az angol-holland tengeri fölény letörésére. Ebből azonban semmi sem lett, mert nem tudta elfoglalni Stralsundot, a két tenger közti szoros kulcsát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár