2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A krími háború ápolónője az angol feketék hőse

2004. február 13. 09:01

Korábban

Newton legyőzte Churchillt
A tömegvonzás mogorva atyja kevesebb, mint 5 százalékkal került ki győztesen a BBC által a legnagyobb brit megválasztásáért kezdeményezett szavazásból
Előkelőek nem vagyunk
A Fekete Történelem Hónapja Amerikában

A cél: pozitív szerepminták felmutatása

Angliai Szt. György,
Anglia fekete védőszentje
A londoni Nemzeti Hadtörténeti Múzeumban tartott díjátadón a Royal College of Nursing igazgatója, Sylvia Denton elmondta: `Rendkívül örömteli esemény ez. Mary Seacole-nak szinte semmi esélye sem volt, mégis dacolt az előítéletekkel és a kirekesztéssel. Szilárdan hisszük, hogy Mary a gondozás és ápolás történetében játszott kiemelkedő szerepe miatt szobrot érdemel Londonban.`

Vernon szerint a szavazás egyáltalán nem öncélú és egyszeri akció volt. Leginkább abba a mozgalomba illeszkedik, mely pozitív szerepmintákat szeretne kínálni Anglia fekete polgárainak, de különösen a gyerekeknek. "A római hódítás óta jelen vagyunk az országban, és rengeteg olyan pozitív szerepmodellt tudhatunk magunkénak, melyek felett az iskolai történelemkönyveink elsiklanak. Ha reálisan akarjuk szemlélni a brit múltat, akkor rendkívül fontos, hogy a történelem-tanításban is kidomborítsuk a feketék szerepét."

A szavazás egyik legmeglepőbb jelöltje a Törökországban született, ám afrikai származású Angliai Szent György volt. "Rengetegen azt se tudják, hogy Angliai Szent György fekete volt. Nem csoda: az összes képen fehérnek ábrázolják" - állítja Vernon.

Wilfred Wood,
az első fekete püspök
Lee Jasper, London polgármesterének és a londoni rendőrségnek a kisebbségügyi tanácsadója a lista 57. helyén végzett. Jasper roppant hasznosnak ítélte, hogy kimagasló történelmi személyiségeken keresztül az emberek végigtekinthettek Anglia hosszú és gazdag fekete múltján. "Gyakran szólnak elismeréssel a sportban vagy a zenében nyújtott teljesítményünkről" - nyilatkozta Jasper a Guardiannek. "Ezért is volt érdekes látni, hogy az első tíz jelölt közt politikus, irodalmár, egészségügyi dolgozó és főpap is akadt."

A szavazásra létrehozott weboldalt több mint egymillióan nézték meg, és több mint tízezren szavaztak a három hónap alatt az angol társadalom mai és múltbeli kiemelkedő fekete alakjaira.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár