2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Inka múmia lehetett Munch Sikolyának mintája

2004. szeptember 16. 13:10

Munch ismerhette a múzeum igazgatóját

Ha viszont elvonatkoztatunk az erős hasonlóságtól, akkor jelenleg nincs más olyan bizonyíték, ami alátámasztaná Mannucci állítását. `Ez pusztán érdekes elmélet, mely következtetések és nem dokumentumok alapján született. A nagyfokú hasonlóságot azonban nem tagadhatjuk le, és a festmény keletkezése ez volt az az időszak, melyben a múmia Firenzébe került` - mondta el az elméletről a Discoverynek Monica Zavattaro, a múzeum antropológiai és etnológiai osztályának munkatársa.


A múmia ugyanis 1883-ban került Firenzébe, 10 évvel azelőtt, hogy Munch 1893-ban megalkotta volna Sikoly első vázlatát. A múmiát egy évvel korábban, azaz 1892-ben találta meg Oscar Perrone olasz orvos a perui Andokban. A kutatások szerint a múmia életében körülbelül 1,62 méter magas lehetett, és a 16. század közepén lőtték hátba.


"Azt biztosan tudjuk, hogy Munch 1899-ben ellátogatott Fiesoléba, ebbe a Firenzéhez közeli faluba. De magánutazás keretében már korábban is járhatott a városban a fiziológus és antropológus Paolo Mantegazza, a múzeum akkori igazgatójának meghívására" - mondta Mannucci.


Mantagezza az Olasz Antropológiai Társaság - mely akkoriban komoly intellektuális műhely volt - alapítójaként és antropológiai tanulmányai keretében többször is járt Norvégiában.


"Nagyon is lehetséges, hogy Mantagezza és Munch ismerték egymást. Ezért azt tervezem, hogy átnézem Mantagezza hatalmas hagyatékát, hogy találjak valamit, ami kettejük találkozójára utalna" - mondta Mantagezza. Az igazgató úgy tervezi, hogy a Firenzében jövőre tartandó, az ősi Peruról szóló találkozón teszi majd közzé eredményeit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár