7 végzetes pillanat

Árverezik Hitler munkásparadicsomát

2004. szeptember 10. 14:05

Egy csodálatos balti-tengeri szigeten, Rügenen négy és fél kilométer hosszan kígyózik egy valódi épület-monstrum: Prora, a Hitler személyes óhajára épült náci munkásparadicsom. A náci múlt emblematikus épület-komplexumával egyetlen háború utáni rendszer sem tudott mit kezdeni. A német kormány nemrég elszánta magát, és elárverezteti a balti-tengeri falansztert.

A rügeni kolosszus

http://home.t-online.de
Prora képeslapon
A totalitárius rendszerek vonzódnak a monumentális műtárgyakhoz, legyenek azok épületek, felvonulási terek vagy emlékművek. Nem volt ez másként a hitleri Németországgal sem - gondoljunk csak Hitler kedvenc építészének, egykori miniszterének, Albert Speernek a perverz, gigászi épületeire és terveire.


A Balti-tenger partján, Rügen gyönyörű fekvésű szigetén 4 és fél kilométer hosszan húzódik egy üdülő-monstrum, melynek ötlete egyenesen Hitler fejéből pattant ki. A náci állam munkásparadicsomának szánt Prora-komlexummal - csakúgy, mint a náci korszak más épületeivel vagy magának a német múltnak bizonyos elemeivel - a német kormány évtizedek óta nem tud mit kezdeni. Az ország vezetése nemrég elszánta magát, és elhatározta, hogy megszabadul az épületszörnytől. A Prorát elárverezik.


A gigászi nyaraló-komplexum célja az volt, hogy kifogja a szelet a szakszervezetek vitorlájából, lecsendesítse a szociális elégedetlenséget, és mindezzel a náci eszmék mellé állítsa a német munkásságot. Hitler feloszlatta a szakszervezeteket, és helyükbe létrehozta a Német Munkafrontot, melybe a dolgozóknak kötelező volt belépni. A náci irányítású "érdekvédelmi" szervezet útjára indította a Kraft durch Freude mozgalmat, melynek jelentése: az örömből fakad az erő.


A Kraft durch Freude még a maga hazugságaival és propagandisztikusságával is - visszatekintve - a modern tömegturizmus előfutásrának is tekinthető, ha mégoly visszataszító eszme szolgálatában állt is. A tömeges üdültetés szolgálatába állított hatalmas nyaraló-komplexumok építése ugyanis rögtön a második világháború után indult meg szerte a világon.


A Prora méretei ma is elképesztőek: 8 000 szobájában egy időben 20 000 ember lakhatott, s valamennyi szoba a tengerre nézett. Célja pedig egyértelmű volt: azért építették, hogy a katonák kiváló kondícióban indulhassanak a háborúba, a munkások pedig egyre többet és többet termeljenek a náci államnak.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!