Hitler elfeledett szövetségesei

Ókori olimpikonok Atkins-diétán

2004. augusztus 18. 10:19

Ókori elődeiknél az számított helyes diétának, amitől egy sportoló a vállára vett egy felnőtt bikát, körülhurcolta a stadionban, majd egy nap alatt elfogyasztotta az állatot.

A mediterrán konyha gyökerei

A múlt pénteken elkezdődött olimpiai játékok résztvevői szinte bármit fogyaszthatnak - a brazil halételektől az ázsiai zöldségekig. A legtöbb versenyző természetesen különleges diétán él, és személyre szabott táplálkozás-kiegészítő szereket fogyaszt, hogy ezzel is növelje teljesítményét.


Az újkori olimpiák ebből a szempontból is jócskán különböznek az ókoriaktól, melyek első győztese egyébként - mint nemrég itt, a Múlt-koron is beszámoltunk róla - épp egy szakács, Koroibosz volt.


Az első, i. e. 776-ban rendezett olimpián még csak egy versenyszám volt: a futás. A későbbiekben nem csak a sportágak száma, hanem az atléták táplálkozása is jócskán bővült - például egyre több húst ettek, vagyis a manapság divatos Atkins-diétához hasonló étrendet követtek. A táplálkozás-történészek ismét elővették az ókori görög és római szövegeket, hogy egy eddig jobbára mellőzött szempontból is megvizsgálják őket. A kutatók arra kíváncsiak, mit ettek a történelem első olimpikonjai. A kérdés azért is érdekes, mert ugyanitt kell keresnünk a ma már világhírű mediterrán konyha gyökereit is.


http://www.trends.ca
Lakoma görög vázán
A Kaliforniai Egyetem (Davis) táplálkozás-történésze, Louis Grivetti elmondta: a vidék száraz éghajlatának köszönhetően a régészeknek sikerült az ókori Egyiptomból származó ételmaradványokra bukkanniuk. "A görögországi ásatásokon sokkal kevesebb tárgyi emlék került elő, ugyanakkor az ókori latin és görög írásokban rengeteg információt találunk a korabeli táplálékokról és táplálkozási szokásokról" - mondta a történész.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!