2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Brit múzeumok rabolt műkincsei a neten

2004. július 29. 11:10

A brit múzeumok az interneten teszik közzé a holokauszt idején birtokukba került, bizonytalan eredetű műkincsek listáját.

Fordulóponthoz ért az az országos leltár és kutatás, melyet az Egyesült Királyság múzeumai és közgyűjteményei végeztek saját kollekcióikban. Az átvilágítás célja annak kiderítése volt, kerültek-e brit múzeumok tulajdonába a zsidóüldözések, a második világháború és a holokauszt idején törvénytelenül elrabolt műtárgyak.


A programban részt vevő múzeumok aprólékosan átvílágították teljes gyűjteményüket, és az 1933 és 1945 között birtokukba került, de bizonytalan eredetű tárgyakról listát készítettek. A műtárgyak részletes felsorolására, ismertetőjeleik közlésére a brit közgyűjtemények egyesülete (National Museum Directors' Conference) külön aloldalt hozott létre honlapján.


A programban az összes állami gyűjtemény részt vett, köztük a British Museum, három nemzeti könyvtár és a National Archives (az angol országos levéltár). Ezeken az intézményeken kívül 23 önkormányzati, illetve egyetemi fenntartású múzeum is átvizsgálta gyűjteményét. A weboldalon elolvashatók a kutatási beszámolók, a részletesen dokumentált műkincseket pedig kereshető adatbázisból is el lehet érni.


A közgyűjtemények egyesülete azt reméli: ha a nagyközönség vagy maguk az egykori tulajdonosok ráismernek egy-egy tárgyra, a weboldal segítségével kiderülhet a művek eredete. Fontos azonban, hogy a weboldalon felsorolt műtárgyak eredete mindössze ismeretlen, de korántsem gyanús, még kevésbé bűncselekményre utaló. Ha valaki többet szeretne megtudni valamelyik tárgyról, közvetlenül az azt őrző gyűjteményhez kell fordulnia.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár