2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ásatások a szőnyi vásártéren

2004. július 6. 14:00

Folytatódtak az 1992 óta tartó nyári, háromhetes régészeti ásatások Komárom szőnyi városrészében, ahol azóta számos értékes leletre bukkantak a szakemberek - tájékoztatta az MTI-t az ásatások egyik irányítója, a komáromi Klapka György Múzeum igazgatója.

Számadó Emese elmondta: az egykori szőnyi vásártéren ezúttal is a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem ókori régészeti tanszéke hallgatói kutakodnak a régmúlt emlékei után a római kori Brigetio nevű katonai tábor helyén Borhy László régész, egyetemi docens vezetésével.


"Az idén 10 szelvényt nyitunk meg. Célunk most az előző években feltárt, padlófűtéssel ellátott, falfestményekkel gazdagon díszített lakóépület déli traktusának, illetve a valószinüleg bejáratként használt résznek a tisztázása, valamint az előző években már részben kiásott, eredetileg talán kútként funkcionált objektum feltárása" - magyarázta az igazgató.


Emlékeztetőül elmondta: a komáromi önkormányzat által támogatott nyarankénti ásatások révén számos értékes darabbal gazdagodott a Klapka múzeum. Az edénymaradványok és más használati, illetve dísztárgyak mellett római kori pénzek és egy-egy csontfaragó műhelyre, pékségre, valamint egy légiós vassisakra is rábukkantak.


Az eddigi legnagyobb ásatási szenzáció egy ágaskodó ló felső testét és egy lobogó köpenyes nőt ábrázoló mennyezetfestmény volt, amelyet 2001 októberétől 2002 áprilisáig egy nemzetközi kiállításon is bemutattak a franciaországi Lyonban.


(Pintér Lajos - Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár