2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Putyin: nem erőszakosak az új történelemkönyvek

2014. január 21. 18:17

Vlagyimir Putyin orosz elnök megvédte az orosz állami történelemkönyvek tervezett szabványosítását és bírálta azokat az oktatási anyagokat, amelyek szerinte kritikus éllel mutatják be a Szovjetunió második világháborús szerepét.

A tavaly napvilágot látott tervek szerint az állami könyvek a jelenleg forgalomban levő tankönyveket váltják fel; néhányan úgy látják, hogy az új oktatási anyagok az orosz elnök ideológiai meggyőződését tükrözik, s felszámolják a kutatói autonómiát.

Putyin igyekszik eloszlatni az aggodalmakat, mondván, az új történelmi módszertan nem jelenti a kizárólagos állami ideológia erőltetését, s szerinte számos alternatív elmélet igenis létezhet. "A történelemoktatás egységes megközelítéséből nem következik az államilag erőltetett bürokratikus és ideológiai egységesítés" - fogalmazott az orosz elnök a Kremlben, ahol magas rangú tisztviselőkkel folytatott eszmecserét a témában.

Az orosz Állami Duma házelnöke, Szergej Nariskin lényegében megismételte a Putyin által elmondottak, amikor arról beszélt, hogy a történészeknek a tankönyvek szerkesztésekor sikerült "kompromisszumra jutniuk" az összes vitatott ügyben, s csak a "dogmaként" rögzült nézeteket vetették el. Dmitrij Livanon oktatásügyi miniszter elárulta, hogy a tankönyvek másfél-két év múlva készülnek el, de a történelemtanítás új keretei már a nyomdába kerülés előtt ismertté válnak.

Putyin kemény kritikával illette és "elfogadhatatlannak" nevezte a tankönyvek hitelesítési eljárásának jelenlegi rendszerét. Az orosz elnök példának a "fasizmus ellen küzdő szovjet nép befeketítését" hozta fel, s bírálta azt a nézetet, amely szerint Kelet-Európa azért szenvedett, mert a negyvenes években a szovjet megszállás idején sztálinista rezsimek jöttek létre. "Ha a fasizmus nyer, mi történik? Számos nemzetet elsöpörtek volna a Föld színéről" - fogalmazott.

Putyin sürgette a történészeket, hogy dolgozzanak együtt külföldi kollégáikkal és azt tanácsolta, hozzák összhangba az orosz történelem tanítását - ami persze sok esetben illúziónak tűnik. Az orosz elnöknek - ahogy arról többször már mi is írtunk - igen sajátos történelemszemlélete van, legutóbb például Cromwellt Sztálinhoz hasonlította, nagy port kavart nyilatkozatában pedig a Szovjetunió széthullását a 20. század legnagyobb geopolitikai katasztrófájának nevezte, miközben elnöksége alatt gyakorlatilag folyamatosan zajlik Sztálin rehabilitációja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár