7 végzetes pillanat

Kiállítják Ferenc Ferdinánd véres ingét

2013. június 21. 18:31 MTI

Rövid időre kiállítják egy bécsi múzeumban azt az inget, amelyet Ferenc Ferdinánd trónörökös az életét kioltó 1914-es szarajevói merénylet idején viselt. A ruhadarab, amelyen még láthatók a vérnyomok is, péntektől két héten át, július 2-ig tekinthető meg a bécsi Hadtörténeti Múzeum (HGM) kiállításán.


Az inget konzervációs okokból csak korlátozott ideig érheti fény, ezért fogják rövidre a kiállítás időtartamát. Az érdeklődők most abból az alkalomból tekinthetik meg, hogy június 28-án lesz az első világháborút kirobbantó merénylet 99. évfordulója. A múzeum állandó kiállításán a szarajevói merénylethez kötődő további tárgyak is láthatók: az automobil, amelyben Ferenc Ferdinánd és hitvese, Zsófia hercegné utaztak, valamint a trónörökös egyenruhája és az a heverő, amelyre a halálos sebesülést követően fektették.

2014 elején, a merénylet századik évfordulójához közeledve egy másik bécsi közgyűjtemény, a néprajzi múzeum (Weltmuseum) is Ferenc Ferdinándra emlékezik majd. A néprajzi múzeum a Habsburg trónörökös egzotikus vidékeken tett utazásait és az útjai során összegyűjtött tárgyakat bemutató kiállítást tervez.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!