2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Búvárok hozzák felszínre a Lusitania roncsait

2011. augusztus 29. 11:09 MTI

A távírókészüléket, valamint a kormányberendezés egy részét hozták felszínre a búvárok az 1915-ben elsüllyedt Lusitania fedélzetéről; az óceánjárót Írország partjainál torpedózott meg egy német tengeralattjáró.

A mentési munkálatokban részt vevő régész, Laurence Dunne elmondása szerint a hét folyamán felszínre hozott tárgyak értékes információkkal szolgálhatnak az 1906-ban vízre bocsátott óceánjáró elsüllyedésének részleteiről - olvasható a The Irish Times ír napilapban. Mint hozzátette: a segítségükkel talán fény derülhet rá, hogy a torpedó becsapódását követően milyen utasítások hangzottak el utoljára a fedélzeten.

A Cunard Steamship Lines brit hajózási vállalat óceánjárójaként működő Lusitania nagyjából száz méter mélyen pihen a Cork megyei Old Head of Kinsale partjaitól mintegy 22 kilométerre fekvő hullámsírjában. Körülbelül 1200 ember, az utasok és a legénység több mint fele odaveszett az 1915-ös katasztrófában. A munkálatok költségeit egy amerikai üzletember, Gregg Bemis fedezi, és egy televíziós dokumentumfilm is készül a roncsmentésről a National Geographic televízió számára.

A merülőcsapatot irányító Eoin McGarry elmondása szerint elsősorban a nagy mélység nehezíti meg a keresési munkálatokat. Minden egyes merülés három órát vesz igénybe, ám a búvárok mindössze harminc percet töltenek ténylegesen a roncsnál, a többi időt a lemerülés, illetve a felszínre jövetel teszi ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár