2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Amikor kigyulladt az első vörös csillag a Kreml tornyán

2010. október 26. 08:18 MTI

A moszkvai Kreml Szpasszkaja tornyán 75 évvel ezelőtt, 1935. október 25-én gyulladt ki az első vörös csillag, majd egy héten belül további három a védőfal más tornyain, s ezek azóta egyetlen egyszer aludtak ki: amikor a második világháború után javításra szorultak.

A híres óratorony mellet a további három vörös csillag a Troickaja, a Nyikolaszkaja és a Borovickaja tornyon fénylik. A csillagokat annak idején a cári címerben szereplő kétfejű sasok helyére szerelték fel.
Vázuk rézzel borított rozsdamentes acélból van, s eredetileg urali féldrágakövekből készült lapokból álltak, de ezek rosszul bírták az időjárás viszontagságait, s ezért 1937-ben, az októberi forradalom 20. évfordulójára rubinüvegből készültekre cserélték mind a négyet, s egyúttal a Vodozvodnaja torony csúcsára is építettek egy csillagot.

Az orosz kommunizmus e jelképeit a tornyok arányainak figyelembe vételével tervezték meg: a legkisebb az ágak vége között mérve 3, a Nyikolaszkaja és a Szpassszkaja tornyon lévő két legnagyobb 3,75 méter. Az egyenként mintegy egytonnás csillagokat úgy tervezték meg, hogy hatalmas, akár hurrikán erejű szélnyomást is kibírjanak és könnyedén forogjanak.

A csillagokat belülről éjjel-nappal lámpák világítják meg - vagyis soha nem alszanak ki -, fényüket üvegprizmák szórják egyenletesre. Az örökös világítás azért szükséges, mert különben nappal a rubinüvegből készült csillagok feketének látszanának, s még így is különféle segédeszközök - így tejüveg és átlátszó kristályüveg bélés - szükségesek ahhoz, hogy mindig vörösen világítsanak.

A 2-5 ezer wattos lámpák jelentős hőt termelnek, ezért a csillagokat a tornyokba épített ventillátorokkal kell néha hűteni. A tornyokba beépített különleges gépezetek végzik a csillagok rendszeres tisztogatását és - fél órán belül - a kiégett lámpák cseréjét, noha egy-két lámpa hiánya a szemlélő számára nem észlelhető. A karbantartás folyamatos: rendszeresen lemossák az egész konstrukciót, és például szükség esetén cserélik az üveglapokat. A Troickaja toronyban lévő központi vezérlő teremből folyamatosan szakértők kísérik figyelemmel a vörös csillagok működését.

A rendszerváltástól egészen mostanáig szó sem esett arról, hogy a Kreml és a moszkvai látkép szerves részévé lényegült csillagokat eltávolítsák, és helyükre újból kétfejű sasok kerüljenek. Csak a legutóbbi időben látott napvilágos ilyen javaslat, de a legtöbben - politikusok és az interneten megszólaló emberek - a csere ellen foglaltak állást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár