2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kidöntötte a vihar Anne Frank gesztenyefáját

2010. augusztus 24. 08:41 MTI

Heves vihar döntötte ki Anne Frank híres gesztenyefáját hétfőn Amszterdamban. A több mint százötven éves fát, amely a második világháborúban a zsidó kislány és családja rejtekhelye előtt állt, már gombák lepték el, törzsét állvánnyal tartották egyenesen.

A gesztenyefa leomlásakor senki sem sérült meg. "Recsegést-ropogást hallottunk, és mikor kinéztünk, a fa már a földön feküdt" - mondta el az Anne Frank Alapítvány szóvivője. A többtonnás törzs másfél méterrel a föld felett tört el.

Amikor három évvel ezelőtt a biztonság kedvéért ki akarták vágni az elöregedett fát, nemzetközi tiltakozási hullám indult ennek megakadályozására. Amszterdam városa, az érintett terület magántulajdonosa és egy lakossági kezdeményezés ezért megegyezett abban, hogy a fát kitámasztják és megszabadítják a gombáktól. A De Volkskrant című holland lap akkor azt írta, a fa remekül viselte az életmentő akciót. A szekértők további hosszú életet jósoltak neki.

Anne Frank családjával és más zsidókkal együtt a Pilsengracht 263-as számú ház hátsó épületében rejtőzködött a nácik elől. A kislány a szomszédos udvaron álló gesztenyefát világszerte ismertté vált naplójában is megemlítette. A Frank családot 1944-ben elárulták, a családtagokat különböző koncentrációs táborokba hurcolták augusztus 4-én. Anna 1945 márciusában, nem sokkal a bergen-belseni tábor felszabadítása előtt halt meg tífuszban. A családból csak az édesapa, Otto Frank élte túl a zsidóüldözést.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár