2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szellemi kulturális örökség lett a tangó és a tibeti opera

2009. október 2. 13:02 MTI

Teljessé vált az ENSZ Nevelésügyi Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) Abu Dzabiban tartott tanácskozásán tárgyalt lista, amely a világ szellemi kulturális örökségeit tartalmazza. A kormányközi bizottság összesen 76 hagyományt - köztük a magyar busójárást - nyilvánított védetté.

A frissen megőrzésre érdemesnek nyilvánított szokások és hagyományok közül 21 kínai. Világörökség lett például a sárkányhajó fesztivál, a papírvágási technika, a Kínában élő koreaiak bő termésért bemutatott áldozati tánca, a tibeti opera, és a Jüejü (Yueyu) opera.

Egy másik távol-keleti ország, Japán is számos védett szellemi kulturális örökséggel büszkélkedhet, miután 13 hagyomány kapott világörökségi védelmet. Ezek között van a 8. századra visszanyúló dainicsido bugaku, a császári palotában előadott tánc, az elnyújtott, lassú mozdulatokat felvonultató zenés előadás, a gagaku, illetve a hitacsi furjumono parádé, amelyre a cseresznyefa-virágzás ünnepe alatt kerül sor.

Szép számmal kerültek horvát szokások is a védettségi listára, az adriai országból hét hagyomány is világörökség lett. Megőrzésre érdemesnek találták a Hravatsko Zagorje-i fajáték-gyártást, csakúgy mint a királynők felvonulásaként ismert tavaszi eseményt Gorjani faluban.

A 76 szellemi kulturális örökség között szerepelnek azerbajdzsáni, belga, ciprusi, észt, francia, indonéz, mali, mexikói, nigériai, koreai, spanyol, román, török, üzbég és vietnami hagyományok is. Észtországból a seto leelo nevű éneklés, Franciaországból többek közt a Réunion szigetén honos maloya zene és tánc lett védett. Megőrzésre méltónak minősítették az indonéz batikolás művészetét is, mint ahogy a Nigéria egyes vidékein szokásban lévő különleges temetkezési hagyományt is. Világörökséggé vált a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek egyikén élő silbo gomero nyelv is.

Most először az UNESCO a világ veszélyben lévő szellemi kulturális örökségeiről is kiadott listát. Eltűnés fenyegeti a Kínában élő csiang kisebbség újévi ünnepét, a Korzika szigetén honos paghjella éneklést, illetve a bijelgí mongol népi táncot is. A lista összesen 12 olyan hagyományt tartalmaz, amelyeket többek közt a fiatalok hiányzó érdeklődése, vagy éppen a természeti katasztrófák miatti elvándorlás fenyeget.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár