2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nincs pénz a vietnami kincsek feltárására

2009. július 30. 09:11

A régészek pénzhiány miatt nem tudják feltárni azokat a legtöbbször értékes rakománnyal vagy kincsekkel elsüllyedt hajókat, amelyek a történelem során Vietnam folyóiban vagy part menti vizeiben vesztek oda.

A helyi kormányzat húsz évvel ezelőtt egy, a víz alatti régészeti feltárásokra szakosodott kutatóközpont felállítását tervezte, ám azt Tong Trung Tin, a Vietnami Régészeti Intézet igazgatója szerint sosem hozták létre. A legtöbb régészeti kutatást így a külföldi expedíciók végzik el.

1998-ban például Hoi An partjaihoz közel, a Cham sziget mellett egy szingapúri vállalatot kértek fel egy elsüllyedt hajó roncsainak átkutatására. Ennek meg is volt az ára: a kincsek 70 százalékát a befektető kapta meg, hogy költségeit fedezni tudja. 1999-ben pedig közel 240 ezer tárgyat hoztak felszínre egy, a 15-16. század fordulóján elsüllyedt thai hajóból. Tin elmondása szerint az akkori munkálatok napi 50 ezer dollárba kerültek, ugyanis a gépek és hajók mellett az európai búvárok napidíját is fizetniük kellett.

Ez pedig nagyon komoly összeg, ha figyelembe vesszük, hogy a régészeti intézet évente összesen 70 ezer dolláros állami támogatásban részesül, ami szinte semmire sem elég, hiszen a vízi kutatások során minden sokkal drágább, mint a szárazföldön.

Az országban az is komoly problémát jelent, hogy a víz alatti örökségnek nincsenek szakértői, így jelenleg semmilyen tervvel nem rendelkeznek annak védelmével kapcsolatban. Az ott rejtőző kincseket a legtöbb esetben helyi halászok fedezik fel, akik aztán szinte azonnal eladják zsákmányukat, ami nyomtalanul eltűnik a feketepiacon. Emellett az amatőrök sokszor komoly károkat is okoznak: a Vörös folyóban egy helyi férfi tavaly homokbányászat közben tett majdnem teljesen tönkre egy 19. századi kínai kereskedőhajót.

A régészek így kivárnak: szerintük egyelőre maximum annyit tehetnek, hogy megjelölik a roncsok helyét, majd megpróbálják megóvni azokat, és abban reménykednek, hogy a csempészek nem fosztják ki a hajókat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár