2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb agyagkatonákat találtak Kínában

2009. július 21. 11:11

A Kína északi részén, Hszian (Xian) tartományban dolgozó régészek az első császár sírja közelében újabb 100 terrakotta harcost, és a sereg egyik vezető tisztjét fedezték fel.

A híres helyszínhez közeli feltárások egy hónappal ezelőtt kezdődtek el. Az ásatásokat vezető Hszu Vejhong szerint a leletek közül a legizgalmasabbnak egy most talált tiszt szobra számít, a kutatók ugyanis eddig főként íjászokat, gyalogosokat és szekérhajtókat találtak a Kínát egyesítő Csin Si Huang-ti sírjában.

Hszu szerint a tiszt négy szekér mögött, a hasán feküdt, és a most felfedezett katonákkal együtt többnyire jó állapotban volt. A kínai állami hírügynökség beszámolója szerint bár a szobor eredeti színei elhalványodtak, a tisztet eredetileg szürkés színekre festhették.

Az agyaghadsereg megtalálása, amely 1974-ben Hsziantól (Xian) 35 kilométerre keletre, kutat ásó parasztok révén került a napvilágra, a modernkori régészet egyik legnagyobb felfedezésének tartják. Az első feltárást 1978 és 1984 között mindösszesen 6 hónapig végezték, amikor 1087 agyagszoborra leltek.

A második feltárást 1985-ben indították, egy évig tartott, technikai okok miatt szüntették be. A helyszín 1987 decemberében felkerült az UNESCO világörökségi listájára, s Kína egyik legnagyobb idegenforgalmi nevezetességévé vált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár