2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régészek a terrakotta-hadsereg nyomában

2009. június 10. 10:25 MTI

A harmadik régészeti feltárás kezdődik szombaton a híres terrakotta-hadsereg megtalálásának helyszínén - az archeológusok újabb agyagvitézeket, valamint az első kínai császárt Csin Si Huang-ti (Qin Shi Huangdi, i.e. 259-210) övező rejtélyek megoldását remélik az ásatásoktól.

Az agyaghadsereg megtalálása, amely 1974-ben Hsziantól (Xian) 35 kilométerre keletre, kutat ásó parasztok révén került a napvilágra, a modernkori régészet egyik legnagyobb felfedezésének tartják. Az első feltárást 1978 és 1984 között mindösszesen 6 hónapig végezték, amikor 1087 agyagszoborra leltek. A második feltárást 1985-ben indították, egy évig tartott, technikai okok miatt szüntették be. A helyszín 1987 decemberében felkerült az UNESCO világörökségi listájára, s Kína egyik legnagyobb idegenforgalmi nevezetességévé vált.

Most a régészek a hadsereg parancsnokait remélik megtalálni. "Reméljük, hogy megtaláljuk a magas rangú tiszteket" - magyarázta Liu Csacseng (Liu Zhancheng) ásatásvezető. A kutatók abban is bíznak, hogy sikerül alkalmazniuk a több évtized alatt a terrakotta harcosok állagmegóvásában elért eredményeket, s megőrizni az újonnan felfedezett szobrokat eredeti szépségükben.

Az előző ásatások során Csin Si Huang-ti császár mauzóleumából előkerült agyagfigurákat borító színpompás festékréteg a levegővel érintkezve nagyon hamar elveszítette csillogását, s az oxidáció következtében szürkévé vált. Vu Jungcsi (Wu Yongqi), a múzeum kurátora szerint az ásatások során a három gödör közül a legnagyobbikat tárják fel, a munkálatokat legalább egyévesre tervezik. A 230-szor 62 méteres gödör a feltételezések szerint eredetileg körülbelül hatezer életnagyságú terrakottafigurát rejtett, ezekből találtak meg több mint ezret az előző feltárások során.

A szakértők szerint a föld mélyén lévő "hadseregben" íjászok, lövészek és kocsihajtók "szolgálnak", "akik" az első császár reményei szerint segítenek megtartani hatalmát a túlvilági életben. Ám Liu Csiuseng (Liu Jiusheng) hsziani történész szerint ez inkább a szolgák és a testőrök serege volt, mintsem harcosoké. Véleményét azonban nem osztja a "terrakotta-szakértők" többsége.

Az agyaghadsereg, és az őket kiállító múzeum a tervek szerint mindvégig látogatható marad a feltárások alatt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár