2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Interaktív adatbázis a rendszerváltás pillanatairól

2009. április 22. 07:39

"Emlékszik még, kíváncsi rá? Élje át újra vagy idézze fel a világhálón 1989 hódmezővásárhelyi történéseit!" E gondolatok szellemében készítettek interaktív internetes oldalt az Emlékpont Múzeum munkatársai. A cél a 20 évvel ezelőtti rendszerváltoztatás vidéki, hódmezővásárhelyi eseményinek megismerése és közzététele.

„A jelenkori történész szakma – talán a távlatosabb rálátás, vagy a kellő bátorság hiányában – nem foglalkozott még kellő részletességgel ennek a folyamatnak a feldolgozásával. Különösen nagy hiány mutatkozik ezen a téren a vidéki történések feltárása kapcsán. Szükséges, hogy a közelmúlt hódmezővásárhelyi eseményeinek behatóbb ismerete miatt foglalkozzunk ezzel a témával, és megvizsgáljuk az 1989-ben történt eseményeket. Erre tesz most kísérletet az Emlékpont 1989-es honlapja” – írja köszöntőjében Lázár János polgármester.

A honlapot tanulmányozó érdeklődő elmélyedhet az 1989-es történelmi jelentőségű időszak vásárhelyi vonatkozású történéseiben, fontosabb közéleti-politikai eseményeiben. A portál feldolgozza a helyi sajtóban megjelent cikkeket, és sok egyéb dokumentum bemutatásával világítja meg a korabeli fejleményeket. Az év folyamán akkori közéleti szereplők, és más olyan személyek interjúiból kerül fel válogatás a weblapra, akik személyesen élték át az adott időszakot. Az említett forrásokat és élménybeszámolókat korabeli fotók, és a városi televízió kordokumentum jellegű felvételei – melyekhez az akkori szereplők fűznek kommentárokat – is színesítik.

„Éljük át újra és gondolkozzunk el magunkban, hogy mennyiben sikerült véghezvinni az akkori célkitűzéseket, és mi valósult meg a nagy álmokból” - vallják a honlap szerkesztői. Az Emlékpont Múzeum munkatársai abban bíznak, a honlap létrejötte után, az ott szerzett tapasztalatok, élmények birtokában sokan jelentkeznek majd visszaemlékező interjúra, s osztják meg „a jövővel” 1989-es történeteiket és hozzák be vagy küldik el a közgyűjtemény számára a rendszerváltás mozgó vagy állóképeit.

www.hodmezovasarhely1989.hu

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár