2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hatalmas kereskedőváros lehetett Trója

2008. augusztus 25. 09:07

Trója minden bizonnyal sokkal nagyobb város volt, mint azt korábban hittük - állítja a törökországi Hisarlik közelében folyó ásatások egyik vezetője.

Amit Schliemann elvitt:
Priamosz kincsei

Ernst Pernicka, a Tübingeni Egyetem archeometriával foglalkozó kutatója szerint a tudomány mostanáig egy 27 hektárnál nem nagyobb városként ismerte az ősi települést. A jelenlegi kutatások azonban bizonyítani látszanak, hogy mérete akár a 35 hektárt is elérhette - adta hírül a német sajtó. A bronzkorban védműként szolgáló árok vette körül a legendás városállamot, amelynek folytatását megtalálta a régészcsoport. Ebből pedig kétségtelen bizonyítékot nyertek Trója valódi kiterjedésének meghatározásához.

A kutató elmondása szerint egységesen még soha, senki nem mutatta be a Trójában az elmúlt 20 év során folytatott ásatások eredményeit, így most az ő feladatuk lett az éves jelentéseket egységesítése, majd annak összefüggő közreadása. Ez - a tervek szerint - egy hatkötetes könyvsorozat mellett online formában, ingyenesen is elérhető lesz majd.

Ennek alapján készülhet el a jelenleg is aktív tárgyalási fázisban lévő Trójai Romkezelési Terv, amelynek során az UNESCO Világörökségi Listáján is szereplő romokat szeretnék a lehető legjobb formában megőrizni. A tervek szerint ennek alapján Trójában végre egy méltó múzeum épülhet majd, amely az ENSZ támogatása mellett a helyi hatóságok, és a török kormányzat hathatós segítségére is számíthat.

A Çanakkale mai városától 32 kilométerre, Hisarlik közelében található romegyüttes nevét Homérosz Iliásza tett közismertté. A város maradványait az amatőr régész és kincsvadász, Heinrich Schliemann tárta fel 1871-78 között: a szakmai jártasság híján azonban nagyon sok értékes lelet tűnhetett és semmisülhetett meg a munkálatok során, ennek ellenére az ásatási eredmények a mai napig igen lenyűgözőek.

A tudományos kutatások 1988-ban kezdődtek újra, ennek során kiderült, hogy Trója egy - kilenc régészeti réteggel rendelkező - viszonylag nagy kereskedőváros lehetett, és nagyon nagy jelentőséggel bírt a térség történetében. A később nemzeti parkká, és világörökségi helyszínné minősített területen jelenleg folynak a kutatások, és pár évvel ezelőtt a török kormányzat a helyi szakemberek nyomására nemzetközi kampányt indított az onnan elvitt kincsek és régészeti emlékek visszaszerzéséért. A munkálatokat ma a Çanakkale-Tübingen-Trója Alapítvány felügyeli.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár