7 végzetes pillanat

Újra látogatható a kassai Rákóczi-sírkamra

2008. április 13. 18:00

A kassai Szent Erzsébet székesegyház altemplomában ünnepélyesen ismét megnyitották II. Rákóczi Ferenc és a fejedelem bujdosó társainak hamvait őrző sírkamrát.

A Rákóczi-évfordulóra időzített felújításon a restaurátorok több mint egy évig dolgoztak, az Interreg programból közel 200 ezer eurót fordítottak a restaurálásra.

Forrás: parameter.sk
A sírkamra Kassa leglátogatottabb turisztikai objektuma. Elsősorban magyarok látogatják, akik évente tízezerszámra zarándokolnak el a magyar történelem egyik legnagyobb alakjának kőkoporsójához, és koszorúk sokaságát helyezik el a dóm utcai homlokzatán található emlékhelyen is.

A fejedelem és rodostói sorstársainak hamvait 1906-ban, sosem látott pompával szállították haza. Kassa elcsatolása után voltak idők, amikor az egyszerű halandó évtizedekig nem tehette be a lábát a szent helyre.

A Rákóczi-év eseményeinek keretében jelentős magyarországi segítséggel felújították a Rodostói Házat, annak az épületnek az 1906-ra megépített pontos mását, amelyben a fejedelem  száműzetése utolsó szakaszában lakott. Akkor az épület udvarán egy monumentális Rákóczi-szobrot is felállítottak.

(Múlt-kor/MTI)
2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!