7 végzetes pillanat

Megfejtették a Mona Lisa-rejtélyt

2008. január 16. 12:00

Német kutatók minden kétséget kizáróan bizonyítani tudják, hogy kit ábrázol Leonardo da Vinci leghíresebb festménye.

A 16. századi képen minden kétséget kizáróan Lisa Gherardini, Francesco del Giocondo firenzei selyemkereskedő felesége látható - állítják a szakértők. A művészettörténészek korábban többször is kétsége vonták ezt az állítást, mondván a festményen valójában Leonardo egyik szeretője, vagy anyja, esetleg maga a művész látható.

A Heidelbergi Egyetem könyvtárának szakértői azonban egy olyan könyvet találtak gyűjteményükben, amelynek tulajdonosa 1503 októberében jegyzeteket hagyott a Cicero leveleit tartalmazó kötet margóján, és azokból egyértelműen kiderül, hogy tényleg Lisa Gherardini állhatott modellt a mesternek.

A feljegyzéseket Agostino Vespucci, a festő egyik ismerőse vetette papírra. A kommentárban Leonardót Apellész görög művészhez hasonlította, és szerinte a férfi egyszerre három festményen dolgozott, amelyek közül az egyik Lisa del Giocondo portréja volt.

A könyvtár hétfői közleményében azt tudatta, hogy Dr. Armin Schlechter felfedezésének köszönhetően egyszer és mindenkorra megoldották a rejtélyt. A feljegyzésekre a kutató két évvel ezelőtt bukkant rá, és bár azokat közzétették, senki érdeklődését nem keltették fel, amíg egy német tévéadó be nem mutatta a felfedezést.

A művészeti szakértők, akik már korábban is erre a periódusra datálták a képet, azt állítják, hogy a heidelbergi felfedezés áttörésnek számít, egyben ez a legkorábbi említés arról, hogy ki lehet a képen. Érdekes adalék, hogy a nőt elsőként az 1550-es években Giorgio Vasari azonosította Mona Lisával, ám mivel őt nem tartották megbízható forrásnak, állítását egész mostanáig nem fogadták el.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!