2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Leégett könyvtár élesztette újjá Weimar szellemét

2007. október 26. 10:00

"Egy ország könyvtár nélkül, olyan mint egy kert virág nélkül" - ezekkel a szavakkal nyitotta meg szerdán Weimarban Horst Köhler államfő a világhírű Anna Amália könyvtárat.

Az UNESCO által a világörökség részének nyilvánított, Anna Amália hercegnő nevét viselő könyvtár híres rokokó szárnya - s annak három emelete - annak idején szinte teljesen leégett, s csaknem 60 ezer könyv vált a tűz martalékává. Ugyancsak több mint 60 ezer könyv súlyos károkat szenvedett, ezek nagy hányadát azonban - az épülethez hasonlóan - szintén `restaurálták`, különleges eljárással igazítva helyre a kötéseket, illetve a fedőlapokat.

A könyvtár restaurálása 12,8 millió euróba került, a költségeket szövetségi, illetve tartományi költségvetésből, valamint magánadományokból fedezték. A valóságban ennél több gyűlt össze, a fennmaradó részt a kárt szenvedett könyvek helyrehozására, illetve a tönkrement kötetek pótlására fordították.

A németországi és külföldi adományok kapcsán Michael Knoche könyvtárigazgató "Weimar szelleméről" beszélt. Az igazgató szerint a három évvel ezelőtti tűz nemcsak pusztított, hanem hatalmas energiákat szabadított fel. Hangsúlyozta ugyan, hogy az épület és a könyvek teljes restaurálásához még évekre van szükség, a könyvtár újramegnyitását ennek ellenére igazi csodának nevezte.

A három évvel ezelőtti tűzvész a világ kulturális életének egyik legnagyobb katasztrófája volt - hangoztatta a német államfő, aki köszönetet mondott a tűzoltóknak, valamint mindazoknak a weimari polgároknak, alapítványoknak és vállalatoknak, amelyek hozzájárultak a mentéshez, illetve helyreállításhoz. Köhler ugyanakkor további segítségre szólított fel, utalva arra, hogy a teljes restauráláshoz még milliókra van szükség.

A mai könyvtár "elődje" 1691-ben jött létre a festői szépségű német városban, s 1991 óta viseli az Anna Amália nevet. Az 1739 és 1807 között élt, szász-weimari hercegnő kezdeményezte ugyanis, hogy a város központjában lévő Grünes Schloss-t (Zöld Kastély) 1766-ban alakítsák át könyvtárrá. Anna Amália rendkívül sokat tett a kultúráért, s maga köré gyűjtötte Németország kiemelkedő kulturális személyiségeit, köztük Goethét, Schillert és Herdert. Nem véletlen, hogy a könyvtár bővítéséhez később jelentős mértékben hozzájárult Németország leghíresebb költője, Johann Wolfgang von Goethe is.

A világ egyik legnagyobb és legtekintélyesebb könyvtára ma mintegy 900 ezer kötettel rendelkezik, köztük a középkorból származó kéziratokkal, eredeti könyvnyomatokkal, történelmi térképekkel, valamint a 16. századtól a 19. századig terjedő időszakot felölelő bibliagyűjteménnyel, továbbá számos Nietzsche-eredetivel, s a világ legnagyobb "Faust"-gyűjteményével. A könyvtár Goethe és Schiller weimari lakóházával együtt 1998 óta része az UNESCO-világörökségnek.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár