2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ötvenezer könyv pusztult el a weimari könyvtártűzben

2004. szeptember 23. 12:07

A vártnál súlyosabb kár keletkezett az Anna-Amalia hercegnőről elnevezett, a világörökség részét képező weimari könyvtárban: a szeptember elején pusztító tűzben odaveszett XVII. és XVIII. századi könyvek száma 50 ezer körül jár - erősítette meg a pesszimista jóslatokat Hellmut Seemann, a Weimarer Klassik Alapítvány vezetője.

A tragikus tűzesetről a Múlt-kor is hírt adott. A korábbi becslésekben azzal számoltak, hogy az elpusztult könyvek száma 30 ezer lehet. - Most már tudjuk, milyen katasztrófa ért bennünket. A legfőbb kár nem is az épületben, hanem a könyvállományban keletkezett - közölte a könyvtárat támogató alapítvány vezetője.


A weimari könyvtárban halmozták fel a világ leggazdagabb, közel négyezer kötetből álló Faust-gyűjteményét, nem messze a szerző, Johann Wolfgang von Goethe házától. Az 1691-ben alapított könyvtár Anna-Amalia hercegnő fáradozásának eredményeképpen 1761-ben költözött mostani helyére, 1797-től maga Goethe gondoskodott az állomány bővítéséről.


Közel 30 ezer kötetet megpörkölődve ugyan, de kimentettek az épületből, 34 ezer elázott az oltás során. Ez utóbbiakat egy speciális, mélyhűtéses szárítási technológiát alkalmazó lipcsei műhelyben meg tudják menteni. Az Anna-Amalia könyvtár és lerakatainak összállománya - könyveken kívül kéziratok, térképek, kották, bibliák - körülbelül egymillió darab.


A tűzben elpusztult 37 XVI-XVIII. századi festmény is, ezek azonban a könyvektől eltérően biztosítva voltak. Seemann szerint legalább harminc évig tart majd, amíg a legfontosabb könyveket restaurálják, illetve a veszteségeket pótolják. Az alapítvány az interneten közzéteszi az elpusztult könyvek jegyzékét, s abban reménykedik, hogy könyvtárak és magánszemélyek kisegítik a weimariakat.


(Panoráma - S. Kovács Ferenc)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár