2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyedi ritkaságok pusztultak el a weimari könyvtártűzben

2004. szeptember 14. 11:07

Tűz ütött ki Németország egyik legértékesebb könyvtárában, a weimari Anna Amália-gyűjteményben. Több tízezer ritkaság lett a lángok martaléka.

`Körülbelül 25 000 könyv semmisült meg teljesen, és 40 000 károsodott a füsttől és az oltáshoz használt víztől a 16. századi, rokokó stílusú kastélyban elhelyezett weimari Anna Amália Hercegnő Könyvtárban` - nyilatkozta Ulrike Bestgen, egy weimari örökségvédelmi szervezet képviselője.


A német kulturális miniszter, Christina Weiss 4,9 millió eurós azonnali segélyt folyósíttatott az épület és a könyvek helyreállítására. A baleset, mint fogalmazott, "nemzeti kulturális katasztrófa, és óriási vesztesége a világörökségnek".


A nyomozók és a tűzoltók közösen keresik a tűz okát, mely az épület legfelső, zárt szintjén ütött ki, és két órán keresztül tombolt, míg végül 330 tűzoltó eloltotta. "Az elusztult értékek között van egy Anna Amália hercegnőnek ajánlott 18. századi zenei gyűjtemény, valamint az gyűjtemény első könyvtárosának, Daniel Ascurzfleisch-nek a híres kollekciója is, amelyet 1722-ben 35 lovaskocsin vittek a könyvtárba" - mondta a könyvtár igazgatója, Michael Knoche.


Mentik a menthetőt
"Az oltási munkálatokban sikerült néhány becses darabot megmenteni, köztük Luther Márton Bibliáját és a természettudós és felfedező Alexander von Humboldt kéziratait. A dokumentumokat a dolgozók kézről kézre adva menekíteték ki a lángoló épületből, nehogy rájuk szakadjon a tető" - mondta Helmut Seeman, a weimari örökségvédelmi szervezet vezetője. Azokat a könyveket, melyeket csak a víz károsított meg, szerencsére helyre tudják majd állítani. Ezeket dobozokban mínusz húsz fokra lehűtött restaurációs szobákba szállítják Lipcsébe.


A közel egymillió kötetet őrző könyvtár több weimari épületben működik, a központ azonban a most megégett palota. A gyűjtemény gyűjtőköre elsősorban az 1750 és 1850 közötti német irodalom. Ebben az időben a legnépszerűbb német író, Johann Wolfgang von Goethe is Weimarban élt, háza ma is az egyik legnépszerűbb turista-látványosság. Weimarban töltötte élete utolsó éveit és itt is halt meg Schiller (1805).


Weimar Anna Amália és fia, Károly Auguszt tevékenységének köszönhetően lett a 18. század közepén Németország egyik kulturális központja. Anna Amália kastélyát könyvtárrá alakíttatta, és megnyitotta a nagyközönség előtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár