2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Cáfolták a CIA 1956-os konspirációit

2007. október 24. 17:00

Nem az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) robbantotta ki az 56-os magyar forradalmat a Szabad Európa Rádió (SZER) híradásain keresztül.

Arnold Beichman, a Stanfordi Egyetem Hoover Intézetének kutatója szerint túlzás és a forradalom halottaira nézve megalázó azt állítani, hogy a SZER `kártékony híradásaival` tüzelte fel a manipulálható magyarokat. `Nem lehet a CIA-t felelőssé tenni a véres eseményekért, bár a SZER-nek nagy szerepe volt a hamis illúziók keltésében` - írta az elemző.

A kutató Tim Weinert bírálja, aki Hamvak öröksége című frissen megjelent könyvében tényként kezeli, hogy a SZER a CIA hidegháborús eszköze volt, amelyet a szovjet megszállás elleni felkelés szítására használtak fel. Weiner tulajdonképpen az amerikai hírszerzést teszi felelőssé a forradalom kirobbanásáért.

Nem innen konspiráltak: a SZER müncheni központja

A stanfordi kutató a magyar forradalom egyik legfőbb előzményének az 1953. június 17-i keletnémet felkelést nevezi. Emlékeztet a lengyelországi, poznani autógyári munkások három évvel későbbi megmozdulására, valamint arra, hogy Hruscsov szovjet vezető 1956-ban rántotta le a leplet Sztálin bűneiről, és Jugoszláviában titoista lázadást tört ki a Kreml uralma ellen.

Beichman szerint a Hamvak öröksége szerzője kigúnyolja a magyar forradalmárokat, amikor azt állítja, hogy egyfajta lumpenproletárok voltak, akiket a Szabad Európa Rádió manipulált. A stanfordi elemző megjegyzi: Moszkva olyan hatékonyan zavarta a nyugati híradásokat, hogy azokat szinte alig lehetett hallani. Beichman azt írta, hogy ezt személyesen a néhai Kéthly Annától tudja, aki az 1956-os Nagy Imre-kormány egyetlen Nyugatra menekült tagja volt.

A stanfordi kutató ugyanakkor megállapítja: Weinernek részben igaza van, amikor a SZER kártékony szerepét fejtegeti, hiszen például az Amerika Hangja vagy a BBC rádióknál sokkal jobban erőltette a magyar szabadság ügyét. A magyar forradalmat azonban nem a SZER vitte tévútra. Eisenhower elnök volt az, aki választási kampányában még azt hirdette, hogy a Szovjetunióval szembeni feltartóztatás politikája nem elegendő, az annál aktívabb visszaszorítás politikájára van szükség.

Aztán amikor eljött az idő ennek gyakorlati alkalmazására, a Fehér Ház nem volt sehol - írta a The Washington Timesban Arnold Beichman kutató.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár