2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hurrikán söpörte el az első floridai gyarmatot

2007. október 16. 11:00

A floridai Pensacola-öbölben újabb középkori hajóroncsra bukkantak a régészek: hat másik vitorlással együtt ezt is 1559-ben süllyesztette el a térségben tomboló hurrikán.

A spanyol Tristán de Luna kapitány vezetésével alapított első európai kolónia nem sokáig állt fenn Floridában, ugyanis nem sokkal a telepesek megérkezése után szinte valamennyi, a kikötőben horgonyzó hajójuk egy hurrikán áldozatává vált. A közel ötszáz évvel ezelőtt elsüllyedt vitorlás már a második roncs, amely információval szolgálhat a régészeknek az 1561-ben feladott nyugat-floridai telep megismeréséhez.

A leletet megtaláló búvárok

A mintegy 650 leletet, jórészt agyagedényeket és fából készült tárgyakat a hajóroncstól fél mérföldre lévő Pensacola öbölhíd északi végénél egybegyűlt érdeklődőknek mutatták be. A Nyugat-Floridai Régészeti Intézet diákjai tavaly nyáron fedezték fel a maradványokat rejtő területet, ahonnan különböző tárgyakat hoztak a felszínre.

"A próbakutatások szerint mintegy 18-20 méteres konzerválódott hajótörzs lehet még a helyszínen, amely akár a flotta közepes méretű hajójából is származhat" - mondta Gregory D. Cook, a Nyugat-Floridai Egyetem régésze. Szakértők szerint a 4 méteres mélységben talált maradványokat nem fogják kiemelni az öböl vizéből.

A balul sikerült expedícióból származó első vitorlást a mostani maradványok közelében 1992-ben találták meg. A kutatók szerint az 1559 szeptember 19-én pusztító hurrikánban összesen hét hajó veszett oda.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár