2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Felmérik az albán partok vízalatti örökségét

2007. szeptember 26. 12:00

Az albán régészek amerikai búvárok bevonásával első alkalommal kezdték meg a balkáni ország tengerpartjának szisztematikus tudományos vizsgálatát.

Az idén júliusban, egy hónapon át tartó kutatás során első alkalommal próbálták meg feltérképezni az ókortól máig ívelő vízalatti örökséget a közel 400 kilométeres albán tengerpart mentén. A vizsgálatok sikeresek voltak: csak a 19-20. századból 14 roncsot lokalizáltak.

A projekt helyi koordinátora, Auron Tare szerint az albán hatóságok abban reménykednek, hogy sikerrel írhatnak alá egy szerződést a kutatásban résztvevő floridai RPM Nautical Foundation nonprofit céggel, akik mostantól öt éven át végzik majd a felméréseket. Tare szerint mindez nagy lökést adhatna az országban ismeretlen vízalatti régészeti kutatásoknak, és sokat segítene a turizmus, főként a vízalatti turizmus fejlesztésében is, és a jövőben talán egy vízalatti régészeti múzeumot is megnyithatnának majd.

Adrian Anastasi, az ország egyetlen hivatalos vízalatti régésze szerint a kutatás a vízalatti örökséget is segíthet megvédeni a csempészektől is, amely igen komoly problémát jelent a keményvonalas kommunista vezetés 1989-es bukása óta. Szerinte a modern szkennelési technológiákkal végrehajtott vizsgálat 4,7-5,4 millió dollárba került volna az országnak, ám az RPM bevonásával semmilyen költséget nem kellett vállalniuk. Persze a cég sem marad nyereség nélkül: a roncsokban talált értékek tekintélyes százaléka az övék lehet majd.

Leletekben pedig nem lesz hiány, hiszen az albán partok az ókortól fontos hajózási útvonalnak számítottak. A vizsgálatok utolsó napján például egy elsüllyedt ókori szállítmány részeként 60 amforát találtak a víz alatt. A Butrinti városához közel, Tiranától 280 kilométerre délre, Korfuval szemben talált korsók az i.e. 4. századból származnak, és azokban bort vagy olajat szállítottak.

Jeffrey G. Royal, az RPM régészeti igazgatója szerint az amforák egy mélyebben fekvő hajóroncshoz tartozhatnak, amelyet hamarosan megkeresnek majd. A roncs pontos helyét azonban a fosztogatóktól való félelem miatt nem fedték fel. A régészek ígérete szerint a jövő évi vizsgálatok során pontosan meghatározzák majd a hajó helyét, méretét, és fény derülhet annak származási helyére is.

Az albán illetékesek eközben már Montenegrótól is engedélyt kértek arra, hogy a cég az ő vizeiket is végigkutathassa.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár