2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hazatérnek Machu Picchu kincsei

2007. szeptember 18. 12:00

Hosszas vita és tárgyalások után a Yale Egyetem végül beleegyezett az egykori inka fővárosból közel száz éve elvitt kincsek és más értékes tárgyak visszaadásába.

`Végül abban állapodtunk meg, hogy az összes lelet Peru tulajdonát képezi` - nyilatkozta a Yale Egyetemmel tárgyalásokat vezető Hernan Garrido Lecca miniszter a limai Radioprogramas rádiónak. Az Egyetem ezzel párhuzamosan honlapján tette közzé a most született nyilatkozatot, amelyben kiemelik, hogy egyes darabok még tudományos vizsgálatra náluk maradnak, ám ezek számát nem részletezik.

Forrás: EPA
Peru közel két éve követelte vissza először a gyűjteményt, hiszen szerintük amikor 1911-ben a romváros felfedezése után a Yale expedícióját vezető Hiram Bingham magával vitte azokat, nem mondtak le a leletek tulajdonjogáról. A szakértők szerint a kalandor akkor közel 4000 tárgyat, így múmiákat, kerámiákat és csontokat szállíttatott el a világ egyik leghíresebb régészeti helyszínéről. A Yale a kérésre egy olyan ajánlattal válaszolt, amellyel elfelezték volna a gyűjteményt. A tárgyalások azonban hamar zsákutcába futottak és Peru pedig perrel fenyegette meg az egyetemet.

A Yale Egyetem aztán nemrég engedélyezte a perui szakembereknek, hogy áttekintsék a Hiram Bingham által közel egy évszázada felfedezett Machu Picchu inka fellegvárából származó leletek teljes leltárát. A megbeszélések eredményeként tető alá hozott megállapodás szerint a Yale és Peru egy közös expedíció után Cuscóban létesít majd egy közös múzeumot. Az egyetem szerint "a mostani megállapodás egy új típusú nemzetközi együttműködést reprezentál a kulturális és természeti kincsek esetében".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár