2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szemléletváltás az Aquincumi Múzeum új épületében

2007. szeptember 17. 10:00

Átadta a Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeumának új épületét, Hiller István oktatási és kulturális miniszter pedig megnyitotta a Róma Aquincumban című új állandó kiállítást.

`A Róma Aquincumban című tárlat olyan kiállítás, amely európai színvonalon képes bemutatni és összekapcsolni mindazt, ami magyar és ami római, ami közös` - hangsúlyozta Hiller István az új, télen és nyáron is látogatható állandó kiállítás megnyitásán. A miniszter szerint Aquincum jelentősége az egész Római Birodalmon belül - Európában és Európán túl - óriási, a terület pedig egyetemes kultúrtörténeti emlék. Mint mondta, ilyen méretű egybefüggő római kori romterület ezenkívül legközelebb csak Ausztriában látható.

Forrás: MTI
Az új kiállítóhely, a több mint 200 igényesen restaurált tárgy, a legmodernebb, digitális kiállítástechnikai eszközök is azt a szemléletváltást tükrözik, amely a magyar múzeumok életében most megy végbe: a korábban zárt, műhelyeknek gondolt terek a nagyközönség számára igazi érdeklődést és vonzó látványosságot jelentő intézményekké válnak - mondta Hiller István.

Forrás: MTI
Demszky Gábor főpolgármester beszédében úgy fogalmazott, hogy Aquincum az emberiség közös kultúrkincse, a múzeumi terület Európa számára rendkívül fontos kulturális hely, amely ismét bővül egy új kiállítóhellyel. Mint mondta, az új kiállítótér átadását követően a fejlesztési program teljes befejezése 2008-ban várható, s eredményeként elkészülnek a kiszolgálóhelyiségek, valamint a lift, mely az emelet akadálymentes bejárását biztosítja.

Forrás: MTI
Bodó Sándor, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója az ünnepségen kitért arra, hogy a romterületbe illesztett új épület megvásárlását és annak múzeumi célra történő átalakítását a Fővárosi Önkormányzat finanszírozta, az új állandó kiállítás létrehozását pedig a kulturális tárca támogatta.

A látogatót a romterület felől megközelíthető épület előcsarnokába lépve a római korból származó, az antik világképet bemutató térkép vezeti a kiállításhoz. Az állandó tárlaton bemutatják egyebek mellett a világhírű aquincumi orgona bronz alkatrészeit, megszólaltatható másolatát, valamint az Óbudai-szigeten egykor állt helytartói palota emlékeit.

Forrás: MTI
Az egykori trafóház nagytermében kiemelése után 56 évvel újra egyben látható az aquincumi helytartói palota mozaikpadlója. Ezen kívül díszes szökőkút, valamint több díszedény, ékszer, falfestmény és szobor várja a látogatókat.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár