2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Megy a rendszer, jön a rendszer, majd megbolondul az ember

2007. szeptember 4. 14:00 Dombovári Ádám

A Napvilág Kiadó gondozásában megjelent kötet Horváth Julianna válogatásában 39 dokumentumot közöl a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár 1956-os röpiratgyűjteményéből.

A dokumentumok közös jellemzője, hogy egytől egyig a politikai humor eszközével közelítik meg 1956 eseményeit és szereplőit, ezáltal leképezve az "utca emberének" nem csak hatalommal szembeni erősen kritikus véleményét, de hangulatát és a vereség "élményének" egyfajta lélektani feldolgozását is.

A rendezés alapelve a keletkezés időrendje volt, s ennek megfelelően kapták a sorszámot is. A kevésbé jól olvasható röplapokat nemcsak képi, hanem szöveges formában is közzétették. A kötetben egyébként helyet kaptak a november 4-i utáni konszolidációs politika mellett agitáló, a humor eszközeit használó kormánypárt röplapok is.

Minden dokumentumnál feltüntetik a pontos levéltári jelzetet, az irattani meghatározást, adott esetben az őrzési helyet, a röplapra utólag ráírt kézírásos megjegyzéseket, a szövegváltozatok lelőhelyeit, s az első forrásközlés esetleges bibliográfiai adatait is. A röplapokat rövid kommentárok kísérik, amelyekben azok tartalmához vagy keletkezésükhöz, utóéletükhöz fűződő információkat találunk.

A gúnyos, szarkasztikus röplapok korhangulatot tükröző, a történeti események megértésében játszott - figyelmen kívül nem hagyható - funkcióját Farkasházy Tivadar előszava hivatott a laikus közönség előtt is bizonyítani, népszerűsíteni: "a 20. század borzalmai, értelmetlensége a szatíra, a groteszk és az abszurd eszközeivel írható le a legjobban, miközben a humor - átmenetileg - fel is szabadítja mesélőjét és hallgatóját".

Horváth Julianna bevezetőjében néhány konkrét bírósági eset segítségével ad áttekintést a röplapok változatos előállítási módjairól és terjesztéséről (házfalak, levélterjesztés), s mindennek veszélyes voltáról is. Ezt az iratanyag sajtó alá rendezésének nehézségei követik: például a készítő személyének és a keltezésnek a hiánya, a keletkezés körülményei, a sokszorosítás menete és az így keletkezett eltérő szövegvariánsok mind komoly forráskritika alkalmazását tették szükségessé. A kötethez annotált névmutató és rövidítésjegyzék is készült.

"Megy a rendszer, jön a rendszer, majd megbolondul az ember..." '56 röplaphumora. Szerk.: Horváth Julianna. Napvilág, Bp., 2006. 112 o.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár