2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Veszélyben Stonehenge világörökségi címe

2007. július 24. 11:00

A brit kormányzat szerint túl költséges lehet a korábban Stonehenge mellé tervezett gyorsforgalmi alagút, így inkább egy elkerülő utat építenének.

A Stonehenge-et is kezelő English Heritage nevű brit örökségvédelmi szervezet 20 évnyi munkája fekszik a mostanra a kormányzattal közös egyetértéssel kialakított projektben: a tervek szerint az A303-as utat egy közel 2 kilométeres alagútban vezetnék el a híres kőkör alatt, míg a buszokat egy leágazásból elérhető turistaközpontban fogadnák majd. Egy kormányzati forrás szerint azonban lehetséges, hogy mindez mégsem ebben a formában valósulhat meg, mert `egyszerűen túl drága`. Ha pedig így alakul a történet, azzal a szervezet legnagyobb félelmei válhatnak valóra a sokszor elvetett elkerülőút megépítésével.

Sir Neil Cossons, az English Heritage jelenlegi vezetője szerint ha a mostanra kialkudott megoldást elvetik, akkor évekbe kerülhet, mire legközelebb egyeztetnek majd a kérdésben. A több éve a kérdéssel foglalkozó Cossons szerint az új alagút és a látogatóközpont 2012-re kész lehetne, és azzal az olimpiára érkezők is jól járnának. Bár az építkezések egyszer és mindekorra megváltoztatnák Stonehenge látványát és a közeli tájképet, ezzel mindenki jól járna, és a turisták akkortól jóval egyszerűbben is felkereshetnék a helyszínt, amelyet jelenleg is évente közel 800 ezren látogatnak meg.

Bár a 67 millió fontos látogatóközpontból minibuszok viszik majd a nézelődőket a helyszínre, és az épület is illeszkedik majd a tájba, az örökségvédők mégis amiatt aggódnak, hogy az építkezések veszélybe sodorhatják a Stonehenge-nek 1986-ban megítélt világörökségi címet. Sokan arra emlékeztetnek, hogy az UNESCO már akkor is azt javasolta a kormányzatnak, hogy szükséges lenne a helyi közlekedés fejlesztése. A szervezet is odafigyel a problémára, és pénteki ülésén vitatja majd meg a kérdést.

Cossons eközben kirohanást intézett a brit ingatlanfejlesztők mohósága és a kormányzati tehetetlenség ellen, mondván a lakóparkok és áruházak építésével eltűnhet a hagyományos angol táj, és a helyére az egyenházak mellet a "több ezer üres műanyagüveg birodalma" kerülhet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár