2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Katasztrófára utal a világ legrégibb horgonya

2007. május 17. 17:00

A törökországi Izmirhez közeli Urla kikiötőjében folytatott ásatások során egy korábban felfedezett fadarabról derítették ki, hogy az valójában egy ókori hajó horgonya.

A török Urla kikötőjében folytatott ásatások során bukkantak rá a világ legrégibb fából faragott vasmacskájára a Haifai Egyetem régészei. A kikötő gyökerei 5000 évre nyúlnak vissza: előbb Liman Tepe, majd a görög korban Klazomenai néven jelentős szerepet játszott a térség történelmében.

Az idei ásatási évadban vették észre, hogy egy gerenda, amelyet először 2003-ban találtak meg a kikötő alján, valójában egy fából készített horgony volt. A tetejét fémmel vonták be, és körülbelül fél méterrel volt a felszín alá befúródva. A horgony az i.e. 7. századból származhat, amely a valaha talált legrégebbi hasonló eszközzé tette a leletet.

A régészek az eddigi ásatási eredmények alapján biztosak abban, hogy az ókori kikötőt Klazomenai lakosai építették, és az egy természeti katasztrófa - talán egy földrengés -  következtében süllyedt el az i.e. 6. században. Mivel azonban az adott korban a feljegyzésekben hasonló katasztrófának semmilyen nyomát nem találták, a kikötő valódi pusztulásának oka eddig rejtély volt.

A haifai régészek szerint az ókori természeti katasztrófa az egész várost elpusztíthatta

A munkálatokat a Haifai és az Ankarai Egyetem kutatói közösen végezték. Bár az izraeli-török kapcsolatok az elmúlt években hullámzóak voltak, a két egyetem közti együttműködés csak intenzívebb lett. Az ásatások mellett a helyi közösség jó kapcsolatokat épített ki az izraeli régészekkel, akik a város mellett két nagyon régen elfeledett zsidó temetőt is megtaláltak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár