2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dél-afrikai stricikirály volt a Hasfelmetsző

2007. május 4. 10:00

Egy neves dél-afrikai történész szerint minden kétséget kizáróan sikerült megállapítani Hasfelmetsző Jack személyazonosságát.

Charles van Onselen, a dél-afrikai alvilág történetének egyik legnevesebb kutatójának áprilisban a The Fox and The Flies: The World of Joseph Silver, Racketeer and Psychopath (A róka és a legyek: Joseph Silver pszichopata gengszter világa) címmel megjelent könyvéből kiderül, hogy a Hasfelmetsző néven ismert sorozatgyilkos valójában egy lengyel zsidó emigráns volt, aki beutazta a kor nagyvárosait, és a legtöbb helyen komoly pozíciót töltött be a helyi alvilágban.

A történész és életrajzíró három évtizedig dolgozott a könyvön, ám a Hasfelmetsző csak annak 25. fejezetében kerül elő. Ez a szerző szerint annak köszönhető, hogy az összefüggés csak akkor lett számára teljesen nyilvánvaló, amikor elkezdett a sorozatgyilkossal is foglalkozni.

A könyv szerint Joseph Silver az 1888-as gyilkosságok idején Londonban élt, amit akkor született lánya is tanúsít. A striciként és bordélytulajdonoSként ismert férfi a prostituáltak világában élt, és agresszív hajlama miatt számára nem volt nehéz a gyilkosságok elkövetése sem. Van Onselen szerint Silverre tökéletesen ráillik a Hasfelmetsző személyleírása, és hozzá hasonlóan pszichopata volt és erőszakosan bánt a nőkkel.

A történész szerint a gyilkosságok azért értek véget, mert Silver lopásért és erőszakért börtönbe került, ahol közel egy évtizedet töltött. Szabadulása után Johannesburgba hajózott, ahol kávéházakat és rendőrségi felügyelet alatt álló bordélyhálózatot épített ki. Vetélytársait a sajtónak írt levelekben rágalmazta és félemlítette meg. Később Amerikába majd Európába utazott, ahol Lengyelországban 1918-ban kémkedésért végezték ki.

A Hasfelmetsző-kutatók azonban szkeptikusak a könyv állításaival kapcsolatban, mert szerintük a bizonyítás túl körülményes és áttételes.

A Hasfelmetsző-gyilkosságokkal a korban több személyt is megvádoltak, ám egyikük sem bizonyult valódi gyilkosnak. A londoni rendőrség végül négy gyanúsítottra szűkítette le a nyomozást, akik között egy Silverhez hasonló profilú zsidó bevándorló is szerepelt. Hasfelmetsző Jacket sose kapták el. Alakjára nemcsak úgy emlékszünk, mint egy közönséges sorozatgyilkosra. Igazi rémfigura lett, akit a horrorirodalom ugyanúgy jegyez, mint a történettudomány. Hogy a rejtélyes gyilkos ki is lehetett valójában - királyi unoka, borbély, doktor, esetleg művész -, azt a mai napig csak találgatják.

Patricia Cornwell amerikai bestseller-író szerint például a Nagy-Britanniát a 19. század végén rettegésben tartó sorozatgyilkos nem más volt, mint Walter Sickert impresszionista festő. Egy ausztrál tudós viszont egy újfajta DNS-vizsgálat alapján arra a váratlan következtetésre jutott, hogy Hasfelmetsző Jack nő lehetett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár