2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lengyel zsidó bevándorló lehetett Hasfelmetsző Jack

2006. július 18. 10:15

Lengyel zsidó bevándorló volt Hasfelmetsző Jack, a XIX. századi londoni East End prostituáltjait sokáig rettegésben tartó késes gyilkos - legalábbis ez volt a meggyőződése a nyomozást vezető rendőrtisztnek.

Swanson leszármazottja a
felügyelő feljegyzéseivel

Az egyetemes bűntörténet leghíresebb sorozatgyilkosának kilétét a mai napig homály fedi. A különböző adatok alapján eddig meggyanúsítottak listája a pénteki The Times összesítése szerint legalább 175 nevet tartalmaz; nem hiányzik közülük Albert Viktor, Clarence hercege, Viktória királynő unokája sem, aki a legenda szerint vérbajban szenvedett, és a betegség okozta őrülete hajszolta bele a londoni utcalányok lemészárlásába.

A most előkerült új adat szerint azonban a Hasfelmetsző valójában London keleti, akkoriban jórészt kelet-európai zsidó bevándorlók lakta negyedében élt - ott, ahol a gyilkosságokat elkövették -, Aaron Kosminskinek hívták, lengyel zsidó bevándorló volt, és borbélyként kereste kenyerét.

Mindezt a korabeli nyomozás vezetőjeDonald Swanson főfelügyelő saját rendőrségi főnökének memoárkötetébe, a lapok margójára írta fel. A könyvet Swanson leszármazottai már 1980-ban megtalálták, de csak most adták át a Scotland Yardnak. A könyvlapokra írt feljegyzések szerint a néhai detektív meg volt győződve arról, hogy megtalálta a tettest, akit azonban mégsem sikerült törvény elé idézni.

Kosminskit még fel is ismerte egy tanú a Swanson által szervezett, nem hivatalos azonosítási eljárás során, a tanú azonban - maga is lengyel zsidó, aki a gyanúsított szűkebb környezetében élt - a bíróság előtt már nem volt hajlandó bizonyítékkal szolgálni. Az elmebeteg Kosminski szabadon engedték, de folyamatosan figyelték. Nem sokkal később azonban bolondokházába került, ahol rövidesen meg is halt.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár