2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elkészítették a Hasfelmetsző fantomképét

2006. november 21. 09:30

A több, mint száz éve tartó nyomozás legújabb fejezetében a Scotland Yard szakemberei a legmodernebb eljárások és profilalkotók bevonásával készítették el Jack fantomképét.

Ilyen lehetett a gyilkos. Ha esetleg
felismeri, akkor hívja a Scotland Yardot!

Az öt prostituáltat megölő Hasfelmetszőt a mai napig nem tudták azonosítani. A szakemberek reményei szerint most végre megtudják, hogy pontosan hogy is nézhetett ki, és melyik londoni utcában élhetett a gyilkos. Az egyedülálló kutatás eredményeit tegnap este mutatták be egy angol tévécsatornán.

A Scotland Yard erőszakos bűncselekményeket kutató részlegének vezetője, Laura Richards vezeti azt a kutatócsoportot, amelyet a 118 évvel ezelőtti bűntények kiderítésére állítottak fel - derült ki a filmből. A legmodernebb eszközökkel dolgozó interdiszciplináris kutatócsoportban a nyomozók mellett egy patológus, egy történész és egy profilalkotó is helyet kapott. A bizonyítékok első vizsgálata során azt rögtön sikerült meghatározni, hogy a gyilkos egy 25 és 35 év közötti, köpcös, 165-170 centi magas férfi lehetett.

Hasfelmetsző Jacket sose kapták el. Alakjára nemcsak úgy emlékszünk, mint egy közönséges sorozatgyilkosra. Igazi rémfigura lett, akit a horrorirodalom ugyanúgy jegyez, mint a történettudomány. Hogy a rejtélyes gyilkos ki is lehetett valójában - királyi unoka, borbély, doktor, esetleg művész -, azt a mai napig csak találgatják.

Patricia Cornwell amerikai bestseller-író szerint például a Nagy-Britanniát a 19. század végén rettegésben tartó, Hasfelmetsző Jack néven ismert sorozatgyilkos nem más volt, mint Walter Sickert impresszionista festő. Egy ausztrál tudós egy újfajta DNS-vizsgálat alapján arra a váratlan következtetésre jutott, hogy Hasfelmetsző Jack nő lehetett. A nyomozást vezető rendőrtiszt pedig sokáig úgy gondolta, hogy Hasfelmetsző Jack egy lengyel zsidó bevándorló volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár